Simonovis 30 évet kapott

Éhségsztrájkba kezdett a venezuelai ellenzék egy bebörtönzött jeles alakja

Iván Simonovis volt caracasi rendőrfőnököt öt éve 30 esztendei szabadságvesztésre ítélték a Chávez-ellenes 2002-es puccskísérlet során megölt kormánypárti tüntetők halálában való szerepe miatt.

2014.05.28 07:18MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Simonovis az ügyvédei által kedden nyilvánosságra hozott levelében azt írta, belefáradt, hogy a venezuelai igazságszolgáltatás válaszára várjon humanitárius okokból kért szabadon engedésével kapcsolatban.

Jogi képviselői szerint az 54 éves férfi 14 betegségben, köztük előrehaladott csontritkulásban szenved.

"Elegem van abból, hogy a törvény szerint járok el, mégsem hall meg senki. Egészségi állapotom és családom akarata ellenére úgy döntöttem, hogy éhségsztrájkot kezdek" - írta.

Simonovis ügye az ellenzék szerint szerepelt, a hatalom szerint viszont még csak fel sem merült azokon a tárgyalásokon, amelyek a Hugo Chávez politikai örököse, Nicolás Maduro vezette kormány és az ellenzék között zajlottak az elmúlt hónapokban véres tüntetésekbe torkolló feszültség enyhítéséről.

Az egyeztetések azonban áprilisban megrekedtek. Az ellenzék követeli a volt rendőrfőnök szabadon bocsátását és felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a férfit egy szűk cellában tartják fogva, miközben állapota sürgős orvosi ellátást tenne szükségessé.

Az elmúlt hónapokban a kormányzat több mint 3200 embert tartóztatott le, közülük 224-en még mindig rácsok mögött vannak. Az utóbbi időkben bebörtönzött ellenzékiek közül Leopoldo López a legjelentősebb. Simonovis ügye sokakat Franklin Britóéra emlékeztet.

A farmer Chávez földállamosítása ellen kezdett éhségsztrájkot, amelybe bele is halt 2010-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.