Édesanyja kérte

Befejezte az éhségsztrájkot a Kubában bebörtönzött amerikai

Befejezte az április 3-án kezdett éhségsztrájkot a Kubában felforgatás vádjával bebörtönzött amerikai Alan Gross, aki a rossz bánásmód és az ellen tiltakozott az akcióval, hogy az amerikai kormány nem törődik a kiszabadításával.

2014.04.14 03:33MTI

Az ügyvédje helyi idő szerint szombaton, Washingtonban jelentette be az éhségsztrájk végét. Gross azt üzente, hogy az édesanyja kérésére fejezi be akcióját.

Az üzletember az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) szerződéses alkalmazottjaként műholdas távközlési eszközöket vitt Kubába és adott át ellenzékieknek, de tárgyalásán tagadta, hogy ezzel kárt akart volna okozni a kommunista kormánynak. Azt állította, hogy egy kis helyi zsidó közösségnek akarta lehetővé tenni, hogy cenzúra nélkül hozzáférjen az internethez. Ötödik kubai útján, 2009-ben tartóztatták le, és 15 év börtönre ítélték.

A 64 éves elítélt azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy tétlenkedik az ügyében. Kedden egy üzenetben az ügyvédje révén arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, személyesen lépjen föl érdekében, hogy hazatérhessen feleségéhez és lányaihoz. John Kerry amerikai külügyminiszter azt válaszolta, hogy a kormány igenis komolyan dolgozik a kiszabadításán.

A havannai kormány egy nappal később azt közölte, hogy "hajlandó lenne Washingtonnal közösen megoldást keresni a fogva tartott férfi problémájára", amivel egy esetleges fogolycserére utalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.