12 orosz ellen

Magnyitszkij ügy: amerikai szankciók az emberi jogok megsértése miatt

A célszemélyek közül többeknek közük volt valamilyen módon Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd halálához, s a listán szerepel több csecsen nemzetiségű személy is. Az amerikai pénzügyminisztérium kedden szankciókat hirdetett ki 12 orosz állampolgár ellen az emberi jogok megsértése miatt.

2014.05.21 07:44MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az érintettek amerikai bankszámláit befagyasztották, s az amerikai állampolgároknak megtiltották, hogy üzleti viszonyba lépjenek velük.

A büntetőintézkedések indoklásában Washington ezúttal nem hivatkozott az ukrajnai válságra. Szergej Magnyitszkij 2009-ben börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében.

Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei.

Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztviselők ellen. Az amerikai külügyminisztérium közülük csak 18 személy nevét hozta eddig nyilvánosságra.

A kedden kihirdetett újabb szankciók érintettjei között vannak olyanok is, akik megakadályozták, hogy a súlyos egészségi állapotban lévő Magnyitszkij a börtönben megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.

Az újabb szankciók több börtönorvost is sújtanak, de célszemélyek között van Magnyitszkij ellen tavaly adóelkerülés vádjával lefolytatott posztumusz per bírója, valamint az a bankár, aki a kitervelője volt a Magnyitszkij által leleplezett bűnügynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.