Pénzért, tartózkodási engedélyért

WSJ: Teherán menekültek ezreit szervezi be a szíriai polgárháborúba

Irán afgán menekülteket toboroz a szíriai polgárháborúhoz, hogy a kormányerők oldalán harcoljanak.

2014.05.16 16:39MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Nevük elhallgatását kérő afgán és nyugati források szerint Teherán menekültek ezreit szervezi be, hogy havi 500 dollárért (112 ezer forintért) és iráni tartózkodási engedélyért cserébe harcoljanak a szíriai polgárháborúban, a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg oldalán - olvasható a The Wall Street Journal című vezető amerikai politikai-üzleti lap pénteki számában.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be, hogy a befolyásos iráni Forradalmi Gárda toborozza és képzi ki a Szíriába készülő síita harcosokat.

Az amerikai lap értesüléseit Kúm iráni szent város egyik afgán vallási vezetője és a gárda egyik tagja is megerősítette. A toborzásról szóló hírek először az iráni afgán menekültek körében népszerű egyik blogon jelentek meg.

"Kapcsolatot keresnek a menekült közösséggel, és arról próbálják meggyőzni a fiatalokat, hogy menjenek Szíriába harcolni" - közölte a kúmi vezető, aki szerint vallási szempontból kizárólag abban az esetben fogadható el a harcokban való részvétel, ha síita szent helyeket védenek.

Nyugati források szerint a stratégia célja az, hogy csökkentsék a Forradalmi Gárda és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet veszteségeit Szíriában.

A síita Irán az Aszad-rezsim egyik legfőbb szövetségese a többségében szunnita lázadók elleni, több mint három éve tartó háborúban. Teherán következetesen tagadja, hogy katonái részt vennének a szíriai harcokban, a Hezbollah azonban beismerte, hogy jelen van a polgárháború sújtotta országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.