Szíria

Késlekedik a felkelők kivonulása Homszból

A tűzszünet továbbra is él, a szíriai felkelők azonban nem vonultak ki Homsz általuk uralt részéből szombaton.

2014.05.03 21:30MTI

A lázadók és a kormányerők pénteken állapodtak meg a tűzszünetről, valamint arról, hogy a felkelők kivonulnak a csaknem két éve ostromolt, stratégiai jelentőségű városból. Az egyezség az után született, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők körbezárták és hevesen támadták várost, amelynek a felkelők által ellenőrzött részében gyakorlatilag éhínség alakult ki. A 40 négyzetkilométer területű város 2 négyzetkilométeres óvárosa és annak közvetlen környéke volt még a felkelők kezén.

A megállapodás értelmében harcosok ezrei távozhatnak északi irányban a fegyverükkel együtt a sokszor a forradalom fővárosának nevezett közép-szíriai településről.

Egy aktivista szombati beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy a kormánycsapatok miért nem engedik távozni a felkelők első, több száz fős csoportját. A lázadók összegyűjtötték a sebesülteket, hogy ők elsőbbséget élvezve hagyhassák el a várost, előreláthatólag vasárnaptól kezdve.

Mások szerint a késlekedést két körbezárt vidék élelemmel és segélyekkel való ellátása okozza. Az egyik egy felkelők által blokád alá vont térség Aleppó tartományban, a másik egy kormányerők által körbezárt terület Homsz közelében.

Megint más források úgy vélik, a lázadók nem mennek el, amíg nem dolgozzák ki a legutolsó részletig a megállapodást. A tűzszünet addig is érvényben marad.

A harmadik legnagyobb szíriai város, Homsz stratégiai fontosságát az adja, hogy a tőle 130 kilométerre délre fekvő Damaszkuszt és Aleppó északi nagyvárost összekötő vonalon fekszik.

A kormányerők győzelmének nagy propagandaértéke van Bassár el-Aszad szíriai államfő számára egy hónappal az elnökválasztás előtt - jegyezték meg a hírügynökségek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.