VI. János

Újabb csodatévő pápa válhat szentté

Október 19-én avatják boldoggá VI. Pál pápát, aki 1963 és 1978 között irányította a katolikus egyházat .

2014.05.10 14:45MTI
VI. Pál (Kép: Facebook/Papa Francesco)

A Szentszék közleménye szerint Ferenc pápa pénteken megadta a szükséges felhatalmazást a boldoggá avatáshoz, amely a szentté avatást megelőző utolsó lépcsőfok.

Az ehhez szükséges csodát, egy magzat orvosi szempontból megmagyarázhatatlan gyógyulását, amelyet VI. Pál közbenjárásának tulajdonítanak, már elismerte a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja.

Az 1897-ben született Giovanni Battista Montinit, aki XII. Piusz pápa jobbkeze volt, XXIII. János pápa halála után, 1963-ban választották pápának VI. Pál néven. Ő fejezte be az elődje által elindított II. vatikáni zsinatot, amely megnyitotta a katolikus egyházat más vallások és a társadalom felé.

VI. Pált bírálták is, főként az 1968-as Humanae Vitae enciklikája miatt, amely megtiltotta a mesterséges fogamzásgátlást a katolikusok számára.

Ferenc pápa április 27-én avatott szentté Rómában két korábbi egyházfőt, XXIII. Jánost és II. János Pált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.