Szentté avatás

Magyar zarándokok a Szent Péter téren

Lassan hagyta el a zarándokok hatalmas tömege vasárnap dél után a Szent Péter teret és környékét, ahová magyaroknak is sikerült bejutniuk.

2014.04.27 15:02MTI
freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Nagyméretű és két szent szívvel díszített magyar zászló lobogott a római Szent Péter tér szélén XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásán. Egy ötfős csoport tagjai Pécsről és Kapuvárról érkeztek. Örültek, hogy sikerült ilyen közel jutniuk a szentté avatási helyszínéhez.

"Nem is aludtunk. Szombat éjszaka virrasztottunk és az egész éjjel nyitva tartó római templomokban imádkoztunk. Hajnali két óra körül érkeztünk a Szent Péter tér felé vezető útra az Angyalvárhoz, amely addigra már tele volt várakozó emberekkel.

Sokan hálózsákokban töltötték az éjszakát, mi állva, de megérte. Amikor fél hatkor megnyitották a kapukat, elindultunk és bejutottunk a térre" - mondták el az MTI-nek. Két társuk vasárnap kora reggel metróval közelítette meg a Vatikánt, és a metróállomástól az oldalsó utcákon, kikerülve a tömeget sikerült eljutniuk a Szent Péter térig.

Az külön öröm volt számukra, hogy a szentmise után Ferenc pápa is elhaladt a közelükben a pápamobillal. A Szent Péter téren egy kisebb magyar zászlót magasba tartó fiatalember németül válaszolt a kérdésekre. Magyar-német családban született, magyarul nem beszél, de magyar zászlóval zarándokolt a két pápa szentté avatására.

"Mit éreztem? Békét. Miközben az egész világon háborúk pusztítanak, emberek halnak éhen, Szent XXIII. János és Szent II. János Pál közelében azt éreztem, van béke és öröm is a világban" - hangoztatta.

A mise és a hivatalos delegációk üdvözlése után Ferenc pápa körbejárta a Szent Péter teret és a pápamobillal végighaladt a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárúton is az ott tartózkodó félmillió zarándok nagy örömére. Sokan zászlóikat, sőt még pulóvereiket is felé dobták - ajándék gyanánt.

A pápamobil végighaladt a Vatikánnal szomszédos Tevere folyó menti úton is, ahol a szentmise alatt szintén tömött sorokban álltak az emberek. Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa ekkora kört tett a hívők között. A Szent Péter tér és környéke lassan ürült ki.

A tömeget a hangosbemondókkal több nyelven terelték a metrómegállók felé, ahol viszont túl sokan voltak, ezért az emberek többsége tovább gyalogolt. Az utcákon nagy mennyiségű papírhulladék maradt, ezt a római köztisztasági hivatal már elkezdte összegyűjteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.