Szentté avatás

Obama üdvözölte XXIII. János és II. János Pál kanonizálását

Közleményben üdvözölte XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatását hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki a nyilatkozat szerint a feleségével együtt csatlakozott a kanonizálást világszerte ünneplő katolikusokhoz.

2014.04.28 22:58MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Simon Howden

Obama hangsúlyozta, hogy a két pápa tevékenységével nemcsak a katolikus egyházat, hanem az egész világot alakította. Rámutatott, hogy XXIII. János pápa alatt az egyház erőteljes szerepet játszott a globális béke és igazságosság támogatásában és a második vatikáni zsinat összehívásával nemcsak a vallásgyakorlás minden aspektusát forradalmasította, hanem a katolikus egyháznak más vallási közösségekhez való viszonyát is. II. János Pál pápa segített ihletet meríteni a lengyel Szolidaritás mozgalomnak, amely mozgalom elterjedt és végül hozzájárult ahhoz, hogy Kelet-Európában a kommunizmus véget érjen. II. János Pál erőteljesen felemelte szavát a dél-afrikai apartheid és a ruandai népirtás ellen.

Különleges kapcsolatot alakított ki a fiatalokkal, akik közül sokakat vonzott az egy egyház munkájához és tanításaihoz - hangsúlyozta az amerikai elnök. "Ünnepeljük ezeket a szenteket és őszentsége, Ferenc pápa vezető szerepét, és várjuk, hogy a világ minden táján együttműködjünk az egyházfővel és a katolikusokkal, és minden ember számára előmozdítsuk a béke igazság ügyét" - hangzott az amerikai elnök nyilatkozata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.