Ukrán válság

Fegyveresek megtámadtak egy ukrán határátkelőt Luhanszkban

Mintegy negyven, ismeretlen fegyveres megpróbált elfoglalni egy ukrán határátkelőhelyet csütörtök este a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, az orosz-ukrán határon.

2014.05.08 21:11MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az ukrán állami határőrszolgálat sajtóközleménye szerint ukrán területről két mikrobusz érkezett az izvarinei határátkelőhöz. Úgy tettek, mintha ki akarnának lépni az országból. Az iratok ellenőrzése közben azonban a mikrobuszokból fegyveresek ugrottak ki, és felszólították az ukrán határőröket, hogy adják meg magukat. A határőrök azonban ellenálltak, és megakadályozták az átkelő elfoglalását. A védekező állásba rendeződött határőrökre Molotov-koktélokat dobáltak a támadók, amire válaszul előbbiek tüzet nyitottak.

Az állomáson tűz ütött ki, az előzetes információk alapján a Molotov-koktéloktól. A tűz láttán a fegyveresek visszaszálltak a mikrobuszokba, visszafordultak, és Ukrajna területén eltűntek. A tüzet azóta sikerült eloltani, de a támadás miatt Izvarinében átmenetileg leállították a határátkelést. Andrij Parubij, az ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy orosz katonák továbbra is provokálják az ukrán fegyveres erők tagjait a két ország határán. Szavai szerint előző éjjel is történtek támadások a Donyeck és Luhanszk megyei határszakaszokon.

Részleteket azonban ezekről nem árult el. Hozzátette: annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin elnök előző nap bejelentette az orosz csapatok visszavonását az ukrán határtól, továbbra is működnek diverzáns csoportok a két ország határán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.