Ukrán válság

Az EBESZ Kijevben, Putyin Normandiában - csütörtök esti helyzetkép

Putyin nagy erődemonstrációra készül a Krím félszigeten és Moszkvában is május 9-én, hogy megünnepelje a náci Németország fölött 1945-ben aratott győzelmet.

2014.05.08 20:21MTI
Forrás: youtube.com

Kijevben egyeztettek csütörtökön az ukrán hatóságok és az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) tisztviselői a szervezet új rendezési javaslatáról, amelyben visszavonulásra szólítják fel a kelet-ukrajnai szakadárokat és amnesztiát ígérnek a fegyvert önként letevőknek. Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta a francia államfő meghívását: elmegy Normandiába a partraszállás emlékünnepségére. Csütörtökön közzétett felmérési eredmények szerint még Ukrajna keleti részén is igen magas, 70 százalékos az ország egységének lakossági támogatottsága.

Kijev kész tárgyalni a szakadár Donyecki és Luhanszki megye önkormányzati és társadalmi vezetőivel, de fegyveres bűnözőkkel civilizált országok nem tárgyalnak, és a törvényekkel összhangban ártalmatlanná teszik őket - jelentette ki csütörtökön Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő Putyin orosz elnök előző napi javaslataira reagálva. Az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent közleményében Turcsinov leszögezte, hogy az ukrán kormány sosem folytatott "megtorló műveletet" Kelet-Ukrajnában (ezt a kifejezést használják az orosz politikai vezetők és egyes sajtóorgánumok az ottani terrorellenes fellépésre).

Moszkva arra számít, hogy a Nyugat nyomást gyakorol a kijevi hatalomra az ukrán nemzeti párbeszéd létrejötte érdekében - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy a kijevi vezetés elutasította az ukrán válság rendezésére előző nap Moszkvában bejelentett javaslatokat.

Oroszországnak szándékában áll, hogy tartsa magát az ukrajnai válság megoldását célzó megállapodásokhoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön, a Független Államok Közössége négy tagállamának államfőivel tartott moszkvai informális találkozón.

A Donyecki és Luhanszki megye Moszkva-barát szakadárjai nem halasztják el a vasárnapra tervezett függetlenségi népszavazást, holott Putyin kifejezetten erre kérte őket. A szakadárok Donyecki, illetve Luhanszki "népi tanácsa" csütörtökön külön-külön, de szinte egy időben egyhangúlag döntött arról, hogy megtartják a vasárnapi referendumot.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy az orosz elnök lebeszélési próbálkozása a népszavazásról egy újabb "putyini színjáték" volt csupán, amellyel Moszkva azt akarja elhitetni, hogy Oroszország nem irányítja az ukrajnai szeparatistákat, hanem azok saját elhatározásukból, a "népakaratot" képviselve cselekednek.

Az Európai Unió nyomatékosítottan hangsúlyozza, hogy sem most hétvégén, sem máskor nem kellene népszavazást tartani Ukrajna bármely részének hovatartozásáról - jelentette ki Maja Kocijancic, Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője. "Az Európai Unió erőteljesen támogatja Ukrajna területi egységét, az ilyen, felhatalmazás nélküli, helyi népszavazások semmilyen demokratikus legitimációval nem bírnak" - jelentette ki a szóvivő.

Az ukránok 77 százaléka azt akarja, hogy az országa egyben maradjon - derült ki a washingtoni központú Pew kutatóközpont közvélemény-kutatásának csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményeiből. A Krím Oroszországhoz csatolását követően 1700 főt kérdeztek meg. Mindössze 14 százalékuk vélekedett úgy, hogy az ország egyes területeit engedni kell elszakadni. Ukrajna nyugati régióiban 93, a keletiekben pedig 70 százalék foglalt állást az ország egysége mellett.

Délkelet-Ukrajna nem támogatta az Ukrajnától való elszakadás eszméjét, ami valósággal sokkolta Vlagyimir Putyint - állapította meg Andrej Illarionov közgazdász, az orosz elnök volt gazdaságpolitikai tanácsadója, jelenleg a washingtoni konzervatív Cato Intézet munkatársa a gordonua.com ukrán portálnak adott interjúban. "Ukrajnában nem akadt egyetlen régió, egyetlen megye sem, amelyben Putyin elegendő támogatást kapott volna. Hiába foglaltak el középületeket a szakadárok Kelet-Ukrajnában, az Ukrajnától való leválást támogató lakosok száma megdöbbentően alacsonynak bizonyult" - mondta az orosz szakértő. Illarionov friss szociológiai felmérésekre hivatkozva úgy véli, hogy Moszkvának nem is volt esélye az orosz többségű területek leválasztására és azokból egy "Új-Oroszország" (Novorosszija) létrehozására.

Vlagyimir Putyin részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából június 6-án esedékes franciaországi megemlékezésen - közölte a párizsi orosz nagykövet. Putyin ugyanakkor nagy erődemonstrációra készül a Krím félszigeten és Moszkvában május 9-én, hogy megünnepelje a náci Németország fölött 1945-ben aratott győzelmet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "szívesen fogadott vendég" a megemlékezésen - mondta Francois Hollande francia elnök. "Lehetnek nézeteltérések Vlagyimir Putyinnal, én azonban nem felejtem el, és soha nem is fogom elfelejteni, hogy az orosz nép milliói áldozták életüket a második világháború alatt" - magyarázta döntését Hollande.

Üdvözölte a német kancellár, hogy Vlagyimir Putyin részt vesz a normandiai megemlékezésen. Angela Merkel jó hírnek nevezte, hogy "a mostani véleménykülönbségek és a jelentős konfliktus ellenére sikerül közösen megemlékezni a második világháború egy nehéz időszakáról". Merkel üdvözölte azt a felhívást is az orosz elnök részéről, hogy halasszák el a kelet-ukrajnai szeparatisták által vasárnapra tervezett népszavazást.

A Fehér Ház - csütörtöki közlése szerint - nem számol azzal, hogy Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti megbeszélést tart a normandiai partraszállás 70. évfordulóján.

Lemondta 34 nyugati vállalatvezető részvételét a szentpétervári, május végi nemzetközi gazdasági fórumon az ukrán válság miatt. A lemondók között van a Deutsche Bank, a Siemens, a Pepsi, a Visa, a Cisco Systems nagyvállalatok vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.