Luhanszkban

Elfoglalták a parancsnokságot - ismeretlen helyre vitték az ukrán katonákat

A belügyi katonákat az úgynevezett "délkeleti hadsereg" fegyveresei szállították el, miközben az épületnél tartózkodó tömeg meg akarta őket lincselni.

2014.05.04 12:08MTI
Forrás: youtube.com

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek buszokkal ismeretlen helyre szállították az ukrán sorkatonákat vasárnap reggel az előzőleg elfoglalt hadkiegészítő parancsnokságról a kelet-ukrajnai Luhanszkban - jelentette az ukrán média.

Az UNIAN hírügynökség a helyszínen tartózkodó újságírókra hivatkozva közölte, hogy a belügyi katonákat az úgynevezett "délkeleti hadsereg" fegyveresei szállították el, miközben az épületnél tartózkodó tömeg meg akarta őket lincselni. Fegyvereiket elvették, és átadták a kijevi kormány által feloszlatott, de a kelet-ukrajnai szakadár területeken tovább tevlkenykedő belügyi osztag, a Berkut tagjainak.

A toborzóhelyként is szolgáló katonai parancsnoksági épületet hajnalban foglalták el a szakadárok, és követelték az épületben tartózkodó katonákat, hogy adják át fegyvereiket.

Az UNIAN arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy az orosz határhoz közeli délkelet-ukrajnai Mariupolban ismeretlenek az éjszaka felgyújtották a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt irodáját, amely a városháza közelében van. Vasárnapra virradóra a szakadárok autógumikat hordtak össze és gyújtottak fel a polgármesteri hivatalnál, lövések is hallatszottak. A városközpontban megszűnt a közvilágítás, a mobiltelefon-hálózat sem működött. Egész éjszaka rohamkocsik álltak készenlétben a város központi sugárútján, de sérültekről nem érkeztek hírek.

Arszen Avakov belügyminiszter a Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy vasárnap folytatódott a Nemzeti Gárda és a hadsereg terrorellenes művelete az ugyancsak többségben oroszok lakta kelet-ukrajnai Kramatorszkban. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a katonák felszámoltak még egy barikádot a város felé vezető úton, a felfegyverzett "terroristák" pedig szétszéledtek. A hadsereg akcióiban senki sem sérült meg, és a katonai konvoj folytatta útját a rendeltetési helyére - közölte a tárca.

A helyi média híradásai szerint Kramatorszkban leállt a négy legnagyobb gyár, amelyeknek összesen mintegy ötvenezer alkalmazottja van. Mint jelentették: országos jelentőségű vállalatokról van szó, amelyek a világ több tucat országába szállítják termékeiket. A gyárleállás oka nem ismert, de a városi tanácsnál közölték, hogy hétfőn folytatódik ott a munka.

Kramatorszk közel fekszik a szakadárok által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz, ahol pénteken heves harcok dúltak. A Donyeck megyei szakadár hatóságok szerint Kramatorszkban a szombat reggel újrakezdődött "megtorló műveletben" hatan haltak meg, és legkevesebb 15-en megsebesültek.

Filaret kijevi pátriárka, a moszkvai patriarkátus fennhatóságát el nem ismerő önálló ukrán ortodox egyház vezetője felszólította az orosz vezetést és ukrajnai támogatóit, hogy "térjenek észhez", és ne provokáljanak újabb vérontást.

Forrás: youtube.com

"Az utóbbi ukrajnai tragikus események iránt senki se lehet közömbös. A fegyveres szembenállás miatt újra vér folyik, emberek halnak meg. Az országunk ellen folytatódik a meg nem hirdetett háború" - idézte a kijevi média vasárnap Filaret közleményét.

A toborzóhelyként is szolgáló katonai parancsnoksági épületben tartózkodókat a támadók távozásra kényszerítették.

Valerij Bolotov, a luhanszki körzet önjelölt szakadár kormányzója órákkal korábban videoüzenetben bejelentette, hogy "mozgósítani kell minden embert", és követelte a rendfenntartó erők helyi képviselőitől, hogy tegyenek hűségesküt a "délkeleti hadseregnek", különben statáriális bíróság elé állítják őket. A legfrissebb hírek szerint Bolotov a körzetben rendkívüli állapotot léptetett életbe.

Donyeckben a szakadárok az este megszállták a biztonsági szolgálat (SZBU) székhelyét - jelentette a helyi média. A gumibotokkal és baseballütőkkel felfegyverkezett mintegy 2000 ember "Oroszország!" és "Nem bocsátjuk meg Odesszát!" kiáltásokkal elfoglalta az épületet, amelyet nem védett senki.

Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek közötti összecsapásban és épülettűzben, az odesszai szakszervezetei székházban halt meg pénteken több mint 40 ember, többségük az oroszbarát félhez tartozott.

Kosztyantyinivka városban, a tévétorony mellett is voltak összecsapások szombaton szakadárok és az ukrán rendfenntartók között. Lövések hallatszottak a helyről, majd megszűnt a tévéadás a toronyból.

Mariupolban szeparatisták eltorlaszolták az utcát a polgármesteri hivatal előtt, autógumikat hordtak össze és gyújtottak fel. Lövések is hallatszottak a helyi média szerint.

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a Kanal 5 tévéadón közölte: a szlovjanszki és kramatorszki hadműveletek befejezése után elkezdjük az antiterrorista művelet aktív fázisát más olyan városokban is, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.