Ukrán válság

Ashton: mi történt Odesszában?

Az Odesszában több tucat halottat követelő zavargások felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

2014.05.03 18:48MTI

Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bűncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani.

A főképviselő egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. "Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra" - fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A pénteki eseményeket elvakult erőszaknak nevezte.

Odessza központjában 42-en vesztették életüket pénteken, az oroszbarát szakadárok és a Kijev-párti tüntetők összecsapásaiban, legtöbben pedig abban a tűzben, amely a szakszervezetek székházában pusztított. Az épületbe szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok lőni kezdtek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

Előzőleg ők támadtak rá a Kijev-pártiakra, akik Ukrajna egységéért akartak felvonulni. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét, közülük hárman lőtt sérülésektől.

Catherine Ashton egységre, valamint arra szólította fel az ukránokat, hogy kerekedjenek felül az utóbbi hónapokban mesterségesen táplált megosztottságon. "Minden politikai erőnek vállalnia kell a felelősséget és el kell köteleznie megát a párbeszédre, hogy közösen kiutat találjanak a válságból" - üzente. Hozzáfűzte, hogy az Ukrajna keleti felében kialakult válság enyhítését célzó genfi megállapodás aláíróinak is fokozniuk kell erőfeszítéseiket arra, hogy megvalósuljanak az április 17-én aláírt dokumentumban foglaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.