"Odessza a terroristák bázisává vált"

Meg akarták gyilkoni Putyint - vagy nem?

Odessza a terroristák bázisává vált - összegzi az orosz Nyezaviszimaja Gazeta keddi számában a Vlagyimir Putyin kormányfő, az elnöki poszt várományosa ellen állítólag tervezett merényletről szerzett értesüléseit.

2012.02.28 12:49MTI

A lap által meg nem nevezett ukrajnai források jól időzített elnökválasztási reklámnak minősítik az állítólagos merényletkísérlet bejelentését, amely előző nap az orosz 1-es televíziós csatornán hangzott el bőséges képanyag kíséretében.

Mások, mint Viktor Csumak, az ukrán Közpolitikai Intézet vezetője kategorikusan elutasította ezt a véleményt, mondván, hogy "egyrészt Oroszországban igenis létezik a terrorizmus, amelynek érthetően első számú célpontja éppen Vlagyimir Putyin. Másrészt határaink nyitottak, ami nem csak az átlagemberek, hanem a banditák számára is szabad mozgást tesz lehetővé országaink között."

Olyan vélemények is vannak Kijevben, hogy éppen ezért be kellene vezetni a vízumrendszert Oroszország és Ukrajna között. Viktor Csumak hozzátette: Odessza, a fekete-tengeri kikötő régóta a bűn városaként ismert. Nem csodálkozik azon, hogy a csecsen harcosok ott alakították ki bázisukat. Szerinte a különleges szolgálatok véletlenül fedezték fel a merényleten ügyködő terroristákat Odesszában.

Az Odeszszkij Vesztnyik (Odesszai hírnök) című városi lap főszerkesztője az orosz lapnak elmondta: az 1990-es évek közepére a fekete-tengeri kikötőváros arról híresült el, hogy a Független Államok Közösségén belül az egyik csecsen központtá vált. Eduárd Hurvic polgármester idején a város a csecsenek egyfajta pihenő bázisa volt. 1994-1998 között ott ápolták az első csecsen háborúban megsérült harcosokat, "zöld közlekedési folyosót" létesítettek Odessza és Groznij között.

Arszanov, a Kígyó álnéven ismert szeparatista politikus szívesen látott vendég volt a kikötővárosban.

Odessza lakossága egyre hangosabban tiltakozott a csecsenek miatt, akik kegyetlen leszámolásaikról, emberrablásokról váltak hírhedtté. Sikerült őket egy időre kiszorítani, de az ukrajnai "narancsos forradalom" után, Hurvic ismét hatalomra jutott és a csecsen kapcsolatok újra felélénkültek Odesszában.

A város lakóit sokkhatásszerűen érte tavaly ősszel a hír a csecsen harcosok megsemmisítéséről, támogatják és hálával fogadják, hogy a hatóságok megtisztítják a várost a harcosoktól és a terroristáktól - mondta az orosz Nyezaviszimaja Gazetának az Odesszai hírnök című lap főszerkesztője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.