Ukrán válság

Szabadon engedték az EBESZ-megfigyelőket

Szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelőit.

2014.05.03 11:55MTI
Forrás: Wikipedia

Mind a hét EBESZ-megfigyelő és öt ukrán segítőjük szabad - hangsúlyozta Vjacseszlav Ponomarjov, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vezetője. Kijelentette, azért döntött elengedésükről, mert egyre nagyobb a bizonytalanság Szlovjanszkban.

Az AP amerikai hírügynökség újságírója arról számolt be, hogy látta az egyik megfigyelőt, Axel Schneider német ezredest és ukrán tolmácsát szabadulásukat követően.

Schneider szombaton a Bild német lapnak elmondta, hogy a katonai megfigyelők a körülményeket figyelembe véve jól érzik magukat. Hozzátette, örülnek, hogy végre kiszabadultak.

Daniel Holtgen, az Európa Tanács főtitkárának szóvivője Brüsszelben arról számolt be, hogy a megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különleges megbízottja szavatolja, aki Thorbjörn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának adja át őket. A csoport Donyeckbe utazik, ahonnan ki-ki saját hazájába távozik.

A szóvivő hozzátette, Lukin és Jagland közös humanitárius küldetés keretében határozott arról, hogy Szlovjanszkba utazik az EBESZ munkatársainak kiszabadítására.

A szlovjanszki szakadárok április 25-én fogták el a nemzetközi szervezet megfigyelőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.