Ukrán válság

Keleten a helyzet változatlan?

Szabadon engedték az EBESZ-megfigyelőket, folytatódtak a hadműveletek. Összefoglaló a mai ukrán eseményekről, videóval.

2014.05.03 19:55MTI
Az odesszai utcákon (fotó: YouTube.com)

Szabadon engedték Kelet-Ukrajnában szombaton az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországai által elfogadott Bécsi Dokumentum alapján Ukrajnába küldött katonai megfigyelőket, akiket több mint egy hete raboltak el Szlovjanszknál az oroszbarát szakadárok. Az ukrán hadsereg közben Kramatorszkban folytatta a szeparatisták elleni hadműveletét. A nemzetközi megfigyelők szabadon engedését Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki szakadárok vezetője jelentette be. Mind a hét megfigyelő és öt ukrán segítőjük szabad - hangsúlyozta. Kijelentette, azért döntött elengedésükről, mert egyre nagyobb a bizonytalanság Szlovjanszkban.

A túszok egyike, Axel Schneider német ezredes szombaton a Bild német lapnak elmondta, hogy társaival a körülményekhez képest jól vannak. Hozzátette, örülnek, hogy végre kiszabadultak.

A megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különleges megbízottja szavatolta, aki Thorbjörn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának adta át őket. A csoport Donyeckbe utazott, ahonnan előbb Berlinbe mennek, majd ki-ki saját hazájába távozik.

Az afrikai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter "üdvözlendő" lépésnek nevezte a katonai megfigyelők oroszbarát erők általi szabadon engedését, de további lépéseket sürgetett a helyzet lecsillapítása érdekében.

Közben a kelet-ukrajnai Kramatorszkban folytatódott szombaton az ukrán kormányerők hadművelete az oroszbarát szakadárok ellen. Ezt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter jelentette be. A politikus tájékoztatása szerint erőik elfoglalták a tévétornyot Kramatorszk városában, amely közel fekszik a szakadárok által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz, ahol pénteken heves harcok dúltak. Avakov Facebook-üzenetében azt írta, hogy a kormányerők folytatják előrenyomulásukat. Áldozatokról ugyanakkor semmit nem közölt. A hadműveletben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének székhelyét is visszaszerezték.

Helyszíni videó:

A hatóságok százharminc embert őrizetbe vettek szombaton Odesszában, ahol előző nap több tucatnyian meghaltak, amikor kigyulladt a szakszervezetek háza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek, miután összecsaptak a Kijev-párti aktivistákkal. Petro Luciuk, helyi rendőrfőnök kijelentette, hogy az őrizetbe vett embereket a zavargásokban való részvétellel, továbbá előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják. Hozzátette: a rendőrség megtesz mindent annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen tragédiákat.

A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a zavargások és a halálesetek felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton. Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bűncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. Egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. "Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra" - fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az odesszai tragikus eseményeket követően lehetetlenné válik Oroszország vagy más állam számára meggyőzni a Délkelet-Ukrajnában élőket arról, hogy tegyék le a fegyvert - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. "Mostantól Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását ezek felett az emberek felett, mert nem lehet őket majd meggyőzni arról, hogy az életüket fenyegető közvetlen veszély közepette letegyék a fegyvert". Ez ilyen körülmények között bármelyik államnak lehetetlen - tette hozzá.

"Megértjük, hogy az európai partnereinkkel folytatott párbeszéd nélkül gyakorlatilag lehetetlen a rendezés. De erre egyedül nem vagyunk képesek" - mondta.

A kijevi hatóságok és nyugati támogatóik közvetlenül felelősek az odesszai vérontásért - hangoztatta az elnöki szóvivő, aki abszurdnak nevezte az ukrajnai elnökválasztás megrendezését ilyen körülmények között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.