Hamarosan találkozik vetélytársával

A dél-szudáni elnök beleegyezett a béketárgyalások folytatásába

Salva Kiir dél-szudáni elnök az amerikai külügyminiszter közbenjárására pénteken beleegyezett, hogy a jövő héten találkozik vetélytársával, Riek Machar menesztett alelnökkel és folytatják a béketárgyalásokat.

2014.05.03 05:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

John Kerry pénteken váratlan látogatást tett a polgárháborús Dél-Szudánban, amelynek során a kormányzat és a felkelők közötti, januárban aláírt, de soha be nem tartott tűzszünet betartására szólította fel a szembenálló feleket. Kerry, aki először utazott külügyminiszterként az afrikai országba, megérkezése után Salva Kiir elnökkel találkozott.

A másfél órás megbeszélésen az etiópiai béketárgyalások felújításában állapodtak meg. Hailemariam Desalegn etióp külügyminiszter beleegyezett, hogy a tárgyaláson közvetítsen a felek között.

Az amerikai diplomácia vezetője csütörtöki etiópiai látogatásán arra figyelmeztetett, hogy az etnikai színezetű dél-szudáni összecsapások népirtáshoz vezethetnek. Hangoztatta, hogy a "célzott gyilkosságok" felelőseit mielőbb igazságszolgáltatás elé kell állítani, és megerősítette, hogy a nemzetközi közösség szankciókat fontolgat azok ellen, akik súlyos jogsértéseket követnek el.

Dél-Szudánban tavaly december közepe óta folynak a harcok, azóta, hogy Salva Kiir államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

A konfliktus áldozatainak száma több tízezerre tehető, s legkevesebb egy millióan menekültek el otthonukból. A humanitárius katasztrófa sújtotta országban több mint 78 ezer civilt gyűjtöttek össze az ENSZ által ott működtetett nyolc menekülttáborba.

A politikai elit belharcaihoz hozzájárulnak a dinka és a nuer népcsoportok közötti ellentétek is - Kiir az előbbi, Machar az utóbbi etnikumhoz tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.