Dél-Szudánban a helyzet tarthatalan

Civilek százait mészárolták le etnikai alapon

Civilek százait mészárolták le etnikai alapon a dél-szudáni Bentiu olajkitermelő településen Riek Machar volt alelnök táborának csapatai, amelyek december óta állnak szemben a kormányhadsereggel.

2014.04.21 16:20MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Az ENSZ dél-szudáni missziója (UNMISS) közölte, hogy a Machar-párti erők április közepén több mint kétszáz embert öltek meg egy mecsetben és másokat egy templomban, az ENSZ által kiürített épületekben és a város kórházában.

A mecsetben több száz volt a sebesültek száma a dokumentum szerint, amely leírja, hogy a behatolók "bizonyos nemzetiséghez vagy etnikumhoz tartozókat biztonságba helyeztek, a többieket pedig ölni kezdték".

Bentiu Dél-Szudán olajban gazdag északi Unity szövetségi államának székhelye, amelyet Machar fegyveresei április 15-én visszafoglaltak a Salva Kiir dél-szudáni elnökhöz hű csapatoktól.

Amikor Machar egységei "bevették Bentiut (...), átkutattak bizonyos helyeket, ahol dél-szudáni és külföldi civilek menedéket találtak, és e civilek százait ölték meg, miután megállapították etnikai hovatartozásukat vagy nemzetiségüket" - olvasható az ENSZ dél-szudáni missziójának közleményében.

Dél-Szudánban azután törtek ki harcok, hogy Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg tavaly júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vádolja az államfőt, hogy valójában csak politikai ellenfeleit akarja eltávolítani.

A Kiirnek és Macharnak a korábbi vezetésen belüli belharcából fakadó konfliktushoz járulnak még a dinka és a nuer népcsoport közötti ellentétek - Kiir az előbbi, Machar az utóbbi etnikumhoz tartozik. Itt vannak a gyökerei a kartúmi központi hatalom elleni, 1983-tól 2005-ig tartó szudáni polgárháborúnak is, amely végül Dél-Szudán függetlenné válásához vezetett 2011 júliusában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.