Kőkemény lépés...

Elítélte az ENSZ BT dél-szudáni tábora elleni támadást

Határozottan elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a világszervezet dél-szudáni tábora elleni támadást, amelyben legkevesebb 58 ember meghalt és több mint száz megsebesült.

2014.04.19 09:45MTI
Forrás: Wikipedia

A tanács tagjai felszólították a dél-szudáni kormányt, hogy tegyen meg mindent a civilek és az ENSZ képviselői elleni támadások megakadályozására. A civileket és a kéksisakosokat érő támadások "háborús bűnnek minősülhetnek" - hangsúlyozta egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában a BT helyi idő szerint pénteken New Yorkban.

A dél-szudáni kormánynak ki kell vizsgálnia az esetet, és felelősségre kell vonnia e "szörnyű tett" felelőseit - hangsúlyozta a tanács.

A támadás az afrikai ország keleti részén fekvő Jonglei állam fővárosában, Borban történt csütörtökön. Az ENSZ szudáni missziójának (UNMISS) bori bázisára mintegy 350 felfegyverzett fiatal tört be, és tüzet nyitott a nuer etnikumhoz tartozókra, akik a Dél-Szudánban december közepén kitört harcok elől menekültek a táborba. A támadók célja egyértelműen az volt, hogy minél több emberrel végezzenek.

A nuer kisebbségi csoporthoz tartozik Riak Machar volt alelnök is, aki Salva Kir dél-szudáni elnök legfőbb ellenlábasa.

Dél-Szudánban azután törtek ki harcok, hogy Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vádolja az államfőt, hogy valójában politikai ellenfeleit akarja eltávolítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.