Rnegetegen megsebesültek

Félszáznál is több a halálos áldozata van az ENSZ dél-szudáni tábora elleni támadásnak

Legkevesebb ötvennyolc ember meghalt és több mint száz megsebesült az ENSZ dél-szudáni menekülttábora elleni támadásban.

2014.04.18 18:37MTI
freedigitalphotos.net/artur84

"Negyvennyolc holttestet - köztük gyermekeket és nőket - találtunk a táborban, további tízet pedig körülötte. Egyelőre a sebesültek száma meghaladja a százat, néhányan válságos állapotban vannak" - mondta Toby Lanzer, az ENSZ dél-szudáni humanitárius missziójának vezetője.

A támadás az afrikai ország keleti részén fekvő Jonglei állam fővárosában, Borban történt csütörtökön. Lanzer elmondta, hogy az ENSZ szudáni missziójának (UNMISS) bori bázisára mintegy 350 felfegyverzett fiatal tört be, és tüzet nyitott a nuer etnikumhoz tartozókra, akik a Dél-Szudánban december közepén kitört harcok elől menekültek a táborba.

A létesítményben mintegy ötezer civil volt a támadáskor. Az UNMISS csütörtöki közleménye szerint az indiai, nepáli és dél-koreai kéksisakosok viszonozták a tüzet, és visszavonulásra kényszerítették őket.

A sebesültek között két békefenntartó is van. Az ENSZ tisztségviselője hozzátette: a támadók célja egyértelműen az volt, hogy minél több emberrel végezzenek.

A nuer kisebbségi csoporthoz tartozik Riak Machar volt alelnök is, aki Salva Kir dél-szudáni elnök legfőbb ellenfelének számít. Dél-Szudánban tavaly december közepén törtek ki a harcok, miután Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vádolja az államfőt, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.