Jaszukuni-szentély

Japán megint Kínát és Dél-Koreát hergeli

A japán belügyminiszter ellátogatott a háborús áldozatoknak - köztük kivégzett háborús bűnösöknek is - emléket állító Jaszukuni-szentélybe.

2014.04.12 13:05MTI
Forrás: Wikipedia

Ez valószínűleg kiváltja Kína és Dél-Korea haragját, mint ahogy ez rendre megtörtént, amikor valamely japán kormánytag elzarándokolt a kegyhelyhez.

Sindo Jositaka - mint általában az odalátogató politikusok - azt hangoztatta, hogy mint magánszemély imádkozott a szentélyben az Ivo Dzsima-i csatában elesett katonákért. "Azt tettem, amit mindig, amikor ellátogatok a szentélybe: imádkoztam a békéért azok előtt, akik életüket áldozták a háborúban, és ismét megfogadtam, hogy soha nem okozunk ilyen tragédiát" - jelentette ki a miniszter újságíróknak nyilatkozva. Sindo unokája egy neves japán birodalmi tábornoknak, Kuribajasi Tadamicsinek, aki az 1945. február 19-étől március 26-áig tartó Ivo Dzsima-i csata utolsó napjaiban az ott harcoló japán erők parancsnoka volt.

A stratégiai jelentőségű szigetért folyó harcban 6800 amerikai és 21 ezer 500 japán katona halt meg - a japánok egy része rituális öngyilkosságot követett el. Tizenkétezer japánt mind a mai napig eltűntként tartanak nyilván. A kínai külügyminisztérium a miniszteri látogatásra reagálva közölte: a japán kormány ismét bebizonyította, hogy "helytelenül cselekszik, amikor szembe kell néznie a történelemmel".

"Felszólítjuk Japánt, hogy közelítse meg helyesen a történelmi kérdéseket, vegye komolyan ázsiai szomszédainak és a nemzetközi közösségnek a felhívásait az igazságtételre, és hagyjon fel provokatív cselekedeteivel, hallja meg az idők szavát!" - olvasható a közleményben.

A dél-koreai belügyminiszter "haladásellenesnek" nevezte japán hivatali kollégájának látogatását a Jaszukuni-szentélyben, és arra hivatkozott, hogy a japán politikusok rendszeres vizitjeit a helyen a nemzetközi közösség is bírálja. Legutóbb, decemberben Abe Sindzó japán miniszterelnök látogatott el a Jaszukuni-szentélybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.