Megint dúl a szájkarate a Szenkaku körül

Újabb tankönyvvita Kína és Japán között

A japán kormány pénteken jóváhagyta az új általános iskolai tankönyveket, amelyekben egy vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetcsoportot japán területként szerepeltetnek.

2014.04.04 21:05MTI

A lépés Pekinget azonnal hangos tiltakozásra indította. Hung Lej külügyi szóvivő úgy fogalmazott: "Japánnak a valós tényeket kellene megtanítania a Tiaojü-szigetekről a következő generációnak, azt, hogy azok kínaiak, csak törvénytelen módon ellopták őket".

A japán oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvek az új tanulmányi évtől, vagyis 2015 áprilisától lesznek használatban az ötödik és hatodik osztályokban. Valamennyi tankönyvben japánként említik a japánul Szenkakunak nevezett szigeteket, a 14 könyvből hétben jelentik ki, hogy azok "Japán területének szerves részét képezik" - írta az Asahi Shimbun című japán napilap.

A kínai szóvivő utalt arra, hogy a két ország közötti jelenlegi feszültség okának Japán történelmi kérdésekkel és a Tiaojü/Szenkaku-szigetekkel kapcsolatos "sorozatos provokációit" tartják. Arra sürgette a japán felet, hogy "őszintén nézzen szembe saját agresszori történelmével és fejezze be Kína területi szuverenitásának megsértését". Kijelentette: a Tiaojü-szigetek, amelyek államosítását Tokió 2012 őszén jelentette be, ősidők óta Kína területének szerves részei.

Az öt apró kis szigetből álló lakatlan szigetcsoportot Japán 1885-ben az első kínai-japán háború idején elfoglalta, de az 1943-as kairói nyilatkozat és az 1945-ös potsdami közlemény, a háború utáni rendezés alapdokumentumai szerint a terület visszajárt volna Kínának. Ezzel szemben Tokió az 1951-es - Kína által el nem fogadott - San Franciscó-i békeszerződésre hivatkozik, amelynek alapján az Egyesült Államok Japán fennhatósága alá helyezte vissza a szigeteket.

A kínai szóvivő pénteken kijelentette: ez sosem fogja megváltoztatni a tényt, hogy a szigetek Kínához tartoznak.

Sajtóbeszámolók szerint a japán tankönyvek ugyancsak a szigetország részeként jelölik meg a Takesima/Dokdo-szigetet, amely miatt Japán Dél-Koreával áll vitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.