Szigetvita

Hat kínai őrhajó közelítette meg a Szenkaku-szigeteket

Hat kínai őrhajó megközelítette a japán fennhatóság alatt álló Szenkaku-szigeteket, amelyeket Kína is a magáénak tart.

2012.10.02 09:38MTI

A kínai hajók közül négy behatolt a 22 kilométer széles japán felségvizekre, míg további kettő csak az úgynevezett csatlakozó övezetben (a parttól 22 és 44 kilométer között lévő sávban) tartózkodott. A japán parti őrség hajói arra figyelmeztették a behatolókat, hogy hagyják el a területet.

Tokió diplomáciai úton tiltakozott Pekingnél az eset miatt.

A Kelet-kínai-tengeren lévő lakatlan szigetcsoport hovatartozása miatt az utóbbi hónapokban feszültté vált Japán és Kína viszonya. A feszültséget tovább élezte, hogy a Szenkaku-szigetek egy részét megvásárolta a japán állam.

Legutóbb egy hete jártak kínai hajók a Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetek környékén, és szeptemberben számos hasonló incidens történt a földterületet övező vizeken. A kínai hajók ideiglenes eltűnéséhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt napokban tájfun haladt át a területen.

Az Aszahi Simbun című japán napilap jelentése szerint a szigetvita miatt két és félszeresére nőtt a japán parti őrségbe jelentkező fiatalok száma. A szeptemberben meghirdetett 40 helyre 7700-an jelentkeztek, sokan közülük kifejezetten azért, hogy "megvédjék az ország területét".

A Nihon Keizai Simbun üzleti lap információ szerint a két ország megromlott viszonya miatt a pekingi vám- és pénzügyőrség kedden japán nyelvű újságokat is lefoglalt a Kínába beutazóktól.

A kínai külügyminiszter korábban a szigetek "ellopásával" és országa szuverenitásának súlyos megsértésével vádolta Japánt az ENSZ Közgyűlése előtt. Tokió szerint nincs szó területi vitáról, a szigetek "történelmileg és a nemzetközi jog értelmében" Japán államterületének részei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.