Szigetvita

Szenkaku-szigetek - Japán nacionalisták szálltak partra

Mintegy 20 japán hajóból álló flottilla érkezett vasárnap hajnalban a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteihez, hogy a rajtuk utazó összesen 150 ember - parlamenti képviselők és nacionalista aktivisták - demonstrálja hazája szuverenitását a szigetek felett.

2012.08.19 09:12MTI

Az aktivisták közül tucatnyian kiúsztak a Szenkaku, kínaiul Tiaojü (Diaoyu) szigetek legnagyobb tagjának partjára. Az egyik aktivista, Koszaka Ejdzsi tokiói önkormányzati képviselő az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a japán rendőrség tiltása ellenére hajóztak el a szigetekhez. Egy másik résztvevő szerint kikötnek, partra szállnak, eléneklik a japán himnuszt, pikniket rendeznek és a sziget legmagasabb pontján kitűznek egy japán zászlót. Az AFP tudósítója szerint az egyik aktivista már partot is ért.

A héten 14 kínai aktivista szállt partra a szigetek egyikén, szintén azért, hogy demonstrálja saját hazája szuverenitását a szigetek felett. A japán parti őrség őrizetbe vette őket. Peking tiltakozott emiatt, Kína több városában Japán-ellenes tüntetéseket tartottak, majd a tokiói kormány pénteken úgy döntött, hogy szabadon engedi a kínai aktivistákat.

Több japán nacionalista érkezett vasárnap a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteinek egyikére, ahol japán zászlókat tűztek ki.



Tokió és Peking is magának követeli évtizedek óta a kínaiul Tiaojü (Diaoyu) - japánul Szenkaku-szigetek - feletti rendelkezést, a térségben ugyanis feltehetően jelentős tenger alatti gázlelőhely van.

A feszültség a múlt héten ismét fellángolt, amikor 14 kínai aktivista a japán őrhajók bevetése ellenére elfoglalta az egyik lakatlan szigetet és kitűzte a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd néhány nap múlva elengedték a kínaiakat.

Vasárnap kilenc japán szállt partra Ucuri szigetén.

A kínai külügyminisztérium már szombaton tiltakozott a készülő akció ellen, 'Minden egyoldalú japán lépés a szigeteken törvénytelen és érvénytelen" - áll a tárca honlapjára feltett közleményben.

Több kínai városban tüntettek a japán aktivisták akciója ellen. A tüntetők japán éttermekre és autókra támadtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.