Szigetvita

Kína visszautasítja Japán tiltakozását

Peking visszautasítja Tokió tiltakozását, amiért kínai halászati felügyelet járőrözést végző hajói beléptek a kelet-kínai-tengeri vitatott területekre.

2012.07.11 16:43MTI

A három hajó szerda hajnalban közelítette meg a japán fennhatóság alatt álló Szenkaku, kínaiul Tiaojü (Diaoyu)-szigeteket. A rövid idejű "területsértést" követően a tokiói külügyminisztériumba kérették Kína nagykövetét, s a japán külügyminiszter-helyettes az esetet "rendkívül súlyosnak", illetve "elfogadhatatlannak nevezte.

A kínai halászati felügyelet őrhajói "kínai joghatóság alatt lévő területeken, a kínai törvényeknek megfelelően hivatali kötelességüknek tettek eleget. Kína nem fogad el a kérdésben semmiféle japán részről benyújtott tiltakozást" - jelentette ki Liu Vej-min (Liu Weimin) szóvivő a tájékoztatón.

A hajók a halgazdálkodást felügyelő rutin járőrtevékenységet végeztek a közelgő halászati szezonra tekintettel - mondta Liu, s megerősítette: "a Tiaojü-szigetek és kapcsolt szigetei Kína területének szerves részét képezik ősidők óta".

Sajtójelentések szerint a japán külügyminiszter Gemba Koicsiro szerdán komoly tiltakozását fejezte ki kínai kollégájánál, Jang Csie-csenél (Yang Jiechi) a történtek miatt, amikor a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) kambodzsai külügyminiszteri találkozójának helyszínén tárgyaltak.

A japán politikus ismertette kollégájával országa alapvető álláspontját a kérdésben és egyben fontosnak tartotta, hogy az ügyet nyugodt hangvételben kezeljék, úgy, hogy az ne befolyásolja a japán-kínai kapcsolatok egészét.

A kínai külügyminiszter ugyanakkor Kína vitathatatlan szuverenitását hangoztatta a szigetek felett, azt állítva, hogy azok mindig is Kínához tartoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.