Peking és Manila is visszafogottságot ígér

Szigetvita - Önmérséklet patthelyzetben?

A kínai és a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter egyetért abban, hogy a két félnek önmérsékletet kell tanúsítania a Huangjan-(Huangyan) sziget hovatartozása körüli vita miatt kialakult patthelyzetben.

2012.05.30 08:17MTI

Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) és Voltaire Gazmin a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) phnompeni, védelmi miniszteri tanácskozásának alkalmából találkozott, s kétoldalú megbeszélésein szorgalmazta a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség csökkentését.
   
Lian közölte, hogy Kína nagyon szívesen működik együtt a Fülöp-szigetekkel katonai területen, de ragaszkodik a sziget feletti szuverenitásához. "Bízunk benne, hogy a Fülöp-szigetek védelmi minisztériuma és hadserege szóban és tettekben is nyugodtságot és visszafogottságot tanúsít, a térség békéjének és stabilitásának megőrzésére törekszik" - hangoztatta.
   
Gazmin közölte, három pontban állapodtak meg: visszafogottság a tettekben és visszafogottság a nyilatkozatokban, hogy ne nőjön a feszültség, továbbá a kommunikáció csatornák megnyitása, amíg békés megoldásra nem jutnak.
   
Mindezzel egy időben a manilai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a sziget környékén a múlt heti 92-ről 35-re csökkent a kínai hajók száma. Köztük van hat őrhajó, 12 halászhajó és 17 csónak. Manila két hajót tart a közeli vizeken, hogy adott esetben "érvényesítse szuverenitását" a zátony felett.
   
A Fülöp-szigeteki külügyminiszter, Albert del Rosario úgy nyilatkozott: a két fél folytatja a konzultációt, és reméli, hogy sikerül békés megoldást találniuk.
   
A délkelet-ázsiai szigetország és Kína között hét hete történt az első összetűzés, amikor a Fülöp-szigetek hadihajójának fegyveres legénysége a vihar elől a sziget lagúnáiba húzódott kínai halászhajókat vizsgált át. A halászok őrizetbe vételét közelben tartózkodó kínai őrhajók megakadályozták, s megkezdődött az elhúzódó heves vita és diplomáciai konfliktus a sziget hovatartozásáról.
   
Manila az ENSZ 1982-ben született Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) alapján támaszt követelést, s azt állítja, hogy a partjaitól 200 tengeri mérföldön belüli terület kizárólagos gazdasági övezete.
   
Peking azonban az egyezmény szándékos félremagyarázásának tekinti ezt a hivatkozást, mondván, hogy Manila ily módon nem szerezhet területet, nem sértheti meg más országok szuverenitását. Az állítja, hogy dokumentumokkal képes bizonyítani a sziget Kínához tartozását, s hozzáteszi, hogy a szigetet a Fülöp-szigetek 1997-ig maga is egyértelműen országa területén kívülinek tüntette fel a térképein.
   
Az ASEAN tagországok közül több is vitában áll a Dél-kínai-tengeri szigetek és a körülöttük lévő vizek hovatartozását illetően Kínával, s jelentések szerint a phnompeni "informális" találkozó is a tengeri területeket érintő viták rendezését szolgálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.