A japán kormány megveszi a Szenkaku-szigeteket

Szigetviták: ezúttal vásárlás élezi a helyzetet

Japán lapok szerint a tokiói kormány eldöntötte, hogy megvásárolja a Szenkaku-szigetcsoportot a Kelet-kínai-tengeren; ezt a területet Kína is a sajátjának tartja, így a lépés minden bizonnyal fokozza majd a feszültséget a két ázsiai hatalom között.

2012.09.05 07:58MTI

A Jomiuri Simbun című lap szerdai száma szerint a kormány hamarosan aláírja a vételről (lényegében a szigetek államosításáról) szóló megállapodást azok jelenlegi tulajdonosával, egy japán családdal. A vételár 2,05 milliárd jen (mintegy 26 millió dollár.)

A szigetcsoportot öt nagyobb szigetből áll: ezek közül egy már most is a japán állam tulajdona, s a vásárlás nyomán további három sziget kerülne ugyanebbe a kategóriába.

A lakatlan Szenkaku- (illetve kínai nevén Tiaojü-) szigetek 1895 óta japán fennhatóság alatt állnak, de az 1970-es évek óta Kína, illetve Tajvan is saját magának követeli azokat. Az apró szigeteket ugyanis halban gazdag vizek övezik, s környékükön jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket valószínűsítenek. Peking júliusban őrhajókat küldött a szigetek közelébe, kifejezve, hogy nem fogadja el a japán közigazgatás jogosságát, míg Tokió kilátásba helyezte, szükség esetén hadseregét is bevetné a területéhez tartozónak tekintett szigetek védelmére.

Augusztusban 14 kínai aktivista a japán őrhajók bevetése ellenére elfoglalta az egyik lakatlan szigetet és kitűzte a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd néhány nap múlva elengedték a kínaiakat. Erre reagálva Kínában ezrek tüntettek Japán ellen, s volt, ahol a rohamrendőrök oszlatták szét a tömeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.