Már 2008 óta zajlanak az ásatások

Ennél gazdagabb kincset még nem találtak Amerikában

Az amerikai kontinensen talált legfontosabb régészeti kincs lehet egy Panamában feltárt prekolumbiánus síregyüttes, amelynek gazdagsága szakértők szerint Sipán urának 1987-ben Peru északi részén talált pompás sírjáéhoz mérhető, de lehet, hogy még annál is nagyobb.

2014.03.22 12:25MTI

A Panamavárostól mintegy 150 kilométerre nyugatra, Coclé tartományban, az El Cano Régészeti Parkban talált nekropoliszban kacikák (törzsfőnökök) és előkelő harcosok sírjaira, bennük pedig számos tárgyra, köztük arany-, réz- és smaragdékszerekre találtak a 2008 óta zajló ásatásokon.

A becslések szerint 700-1000 éves temetőt csak a száraz évszakban tudják kutatni a szakemberek, az eső ugyanis jelentősen lassítja a munkát, a sírokat elárasztja a medréből kilépő Río Grande. A köztudatba a National Geographic spanyol nyelvű kiadásában két éve bedobott felfedezéssel kapcsolatos várakozások a körülmények ellenére is nagyok a panamai Julia Mayo vezette régészek körében. A feltárásról dokumentumfilm is készül a spanyol José Manuel Novoa rendezésében.

Mayo az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, az ásatások februárban kezdődtek újra és áprilisban érnek véget. A mostani szezonban egy újabb, minőségében, jelentőségében és méretében a spanyolul Doble Pájarónak (Két madárnak) nevezett előkelő hadvezéréhez fogható sírt nyitnak fel.

A Julia Mayo vezette kutatók 2006-ban ötezer négyzetméteres területen kezdtek ásni, de csak 2008-2009-ben bukkantak az első leletekre. A feltárt temető hozzávetőleg 300 évig volt használatban.

José Manuel Novoa biztosra veszi, hogy a nekropoliszból előkerülő leletek - csontok, használati tárgyak, kincsek - mind anyagi, mind történelmi értéküket tekintve Sipán urának sírjáéhoz - Amerika eddig ismert leggazdagabb síregyütteséhez - lesznek mérhetők vagy meg is haladják azt. A régészeti feltárások megörökítésében járatos - 35 éves tapasztalattal bíró - filmes szerint a panamai felfedezést az ott talált aranyon és smaragdon túl a leletek információban való gazdagsága teszi különlegessé.

A rendező 2015 szeptemberére tervezi befejezni El Canó-i filmjét, amelyben bemutatja az elmúlt években ott napvilágra került legfontosabb kincseket is. Az alkotásban 3-4 színész és 350-400 statiszta is szerepel azokban a jelenetekben, amelyekben a Coclé kultúrát ábrázolnák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.