Orosz 007-es?

Litvánia kémkedéssel vádol egy orosz diplomatát

Litvánia kémkedéssel vádolta meg a vilniusi orosz nagykövetség egyik diplomatáját, aki állítólag a litván-európai uniós kapcsolatokra vonatkozóan próbált információkat szerezni.

2014.03.17 21:03MTI

A litván titkosszolgálat hétfői közlése szerint az orosz diplomata, Valerij Katula kísérletet tett egy litván állami tisztviselő beszervezésére és megvesztegetésére. A szóban forgó tisztviselőnek a 2013. második félévi litván EU-elnökség tevékenységéről, terveiről kellett volna adatokat szolgáltatnia.

A Vilnius és Moszkva közötti kapcsolatok egy idő óta feszültté váltak. Litvánia volt az egyik fő szorgalmazója az EU-n belül annak, hogy az unió kössön társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Ukrajnával. Viktor Janukovics ukrán elnök tavaly novemberben orosz nyomásra elállt a megállapodás aláírásától, ami kormányellenes tüntetésekhez és végül az elnök bukásához vezetett. Litvánia az egyik leghevesebb szószólója a krími válság miatt az Oroszország elleni büntető intézkedéseknek is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.