Kockázat vagy politikai megtorlás?

Oroszország megtiltotta a litván tejtermékek importját

Oroszország hétfőn betiltotta a litván tejtermékek importját. Az orosz hatóságok szerint a litván termékek egészségügyi kockázatot jelentenek az orosz fogyasztók számára.

2013.10.07 18:58MTI

Külső megfigyelők szerint az orosz lépés egyszerű politikai megtorlás, amivel Litvániát akarják büntetni, mert az Európai Unió soros elnökeként Litvánia az Oroszország érdekszférájába tartozó országokkal akarja erősíteni az EU-s kapcsolatokat.

A Roszpotrebnadzor, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság szerint azért szükséges a litván tejtermékek behozatalának tiltása, mert Litvánia csak felületesen ellenőrzi a tejtermékek minőségét és biztonságát.

Gennagyij Onyiscsenko, a Roszpotrebnadzor vezetője hangsúlyozta, hogy csak a vonatkozó törvényi előírásokat tartják be, a nagypolitika nem játszott szerepet a hatóság döntésében. A litván köztársasági elnök, Dalia Grybauskaite viszont azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszi az ügyet, mert Oroszország indokolatlanul korlátozza a két ország közti kereskedelmet.

Az Európai Unió a litvánok pártján van a vitában. Az EU egészségügyi biztosának szóvivője, Frederic Vincent hangsúlyozta, hogy Tonio Borg EU-biztos irodája teljes mértékben megbízik a litván tejtermékekben, és Oroszország indokolatlanul szigorú mércét alkalmaz.

Litvánia számára nagy csapás az orosz importkorlátozás, ugyanis a litván tejtermékek 85 százalékát exportálják Oroszországba. Előző évben a litván tejtermékek exportjának értéke elérte a 205 millió eurót, és a litván mezőgazdasági termelés ötödét a tejipari termékek adták.

Külső megfigyelők szerint az orosz korlátozás mögött politikai okok vannak. Litvánia nemcsak az EU-ban lobbizott korábban, hogy büntessék meg az oroszokat kereskedelmi politikájuk miatt, hanem Oroszország hagyományos szövetségeseit is közelebb akarta "csábítani" az unióhoz.

A tervek szerint Ukrajna és Moldova is a litván fővárosban ír alá egy fontos társulási és szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val november végén. Oroszország azonban sokkal szívesebben látná, ha Ukrajna inkább a Moszkva által vezetett kereskedelmi társulás felé közeledne, amelynek Kazahsztán és Fehéroroszország is a tagja.

Oroszország már korábban is felhasználta gazdasági erejét, hogy érvényesítse érdekeit. Több alkalommal is szüneteltette már gázszállítását Ukrajna és Fehéroroszország felé, szankciókat vezetett be Moldova és Grúzia ellen, amikor azok az országok túlságosan gyorsan közeledtek az EU-hoz. Meg nem nevezett orosz források szerint ha Litvánia nem enged, akkor hamarosan a halászati és húsipari termékeit is orosz kereskedelmi korlátozások fenyegethetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.