Ukrán válság

Megérkeztek Litvániába a NATO-vadászgépek

Hat amerikai vadászgép és két légi utántöltő repülőgép érkezett Litvániába csütörtökön, hogy az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban erősítsék a balti országok légvédelmét.

2014.03.06 17:55MTI
F-15-ös a balti légtérben

A vilniusi védelmi minisztérium közlése szerint a hat F-15-ös vadászgép és a két KC-135-ös tanker a nagy-britanniai Lakenheath légi támaszpontról érkezett a Baltikumba, ahol eddig egy négy F-15-ösből álló amerikai kötelék látta el Litvánia, Lettország és Észtország légvédelmét.

Washington szerdán határozott arról, hogy válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására, megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelmét, és növeli azoknak az amerikai harci gépeknek a számát, amelyek a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében vesznek részt.

Az Egyesült Államok januárban vette át a három balti állam légtérének ellenőrzését. A tervek szerint jövő januártól négy magyar Gripen vadászgép járőrözik majd a harcászati repülőképességgel nem rendelkező balti országok felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.