Ukrán válság

NATO-csatlakozási javaslat a parlament előtt, 11 milliárd euró kilátásban

A törvényjavaslat indoklásában leszögezik: "az, hogy 2010-ben Ukrajna tömbön kívüli országgá minősítette magát, nem vezetett az ország biztonságának erősödéséhez, épp ellenkezőleg, csökkentette védelmi képességeit".

2014.03.05 14:50MTI
Forrás: MTI

Ukrajnának NATO-csatlakozásáról terjesztett be törvényjavaslatot az új kormánytöbbséghez tartozó, legnagyobb létszámú Haza (Batykivscsina) frakció három képviselője.

Az előterjesztés szerdán jelent meg a parlament hivatalos honlapján. Az indítvány szerzői: Borisz Taraszjuk volt külügyminiszter, valamint Olekszandr Csornovolenko és Valentin Koroljuk képviselők.

A törvényjavaslat indoklásában leszögezik: "az, hogy 2010-ben Ukrajna tömbön kívüli országgá minősítette magát, nem vezetett az ország biztonságának erősödéséhez, épp ellenkezőleg, csökkentette védelmi képességeit".

A dokumentum szerint a szerzők módosítani javasolják az Ukrajna nemzetbiztonságának alapjairól és az ország bel- és külpolitikájának alapjairól szóló törvényeket. A jogszabályokban törvényi szinten erősítenék meg, hogy Ukrajna külpolitikájának stratégiai célja az euroatlanti integráció, és a NATO-csatlakozás.

Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet napirendre a törvényjavaslat a parlamentben. Előbb a kérdésben illetékes bizottságoknak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a parlament plenáris ülésén megvitassák és szavazzanak róla.

A TSzN hírcsatorna által előző nap végzett gyorsfelmérés alapján az ukrán lakosság 79,1 százaléka úgy véli, hogy Ukrajnának sürgősen be kellene lépnie az észak-atlanti szövetségbe. A televízió hírportálján feltett kérdésre egy nap alatt rekordszámban, 32 ezren válaszoltak.

Ukrajna összesen 11 milliárd euróhoz kaphat a következő években az Európai Uniótól és a hozzá tartozó pénzügyi intézményektől - jelentette be szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót, 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást nyújt, emellett pedig Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A kedvezményes kölcsönből Brüsszel már rövid távon 610 millió eurót hajlandó Kijev rendelkezésére bocsátani, "feltéve, hogy az (ukrán) kormány megállapodást ír alá az IMF-fel".

A csomaggal az Európai Unió az Ukrajna gazdasági és politikai reformját elősegíteni hivatott nemzetközi erőfeszítésekhez óhajt hozzájárulni - közölte az Európai Bizottság elnöke.

"Az ukrán helyzet próbára teszi képességünket és elszántságunkat, hogy stabilizáljuk szomszédságunkat, és új lehetőségeket kínáljunk sokak számára, ne csak keveseknek. Meg kell felelnünk ennek a kihívásnak" - jelentette ki José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a csomag egyes elemei viszonylag gyorsan megvalósíthatók, több viszont további tervezést és előkészítést igényel, valamint a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament "sürgős és aktív" támogatása is szükséges hozzájuk. Brüsszel mellett más országoknak és a többi nemzetközi pénzügyi intézménynek, különösen az IMF-nek és Világbanknak is szerepet kell vállalnia Ukrajna támogatásában.

Az MTI birtokába jutott egy belső bizottsági dokumentum, amelyben a brüsszeli testület azt írja, hogy az uniós szerepvállalás elsőszámú feltétele az, hogy a ukrán kormány "reformorientált" legyen, és így az EU és a nemzetközi közösség tárgyalópartnere lehessen a következő időszakban.

A jelentős összegű támogatás mellett Barroso azt is bejelentette, hogy az Európai Bizottság kész vendégül látni Brüsszelben egy konferenciát, amelyen az arra hajlandó országok és nemzetközi szervezetek felajánlhatják támogatásukat Kijev számára. Barroso arról is beszélt, hogy, ha Ukrajna aláírja a már korábban jóváhagyott társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, akkor az Európai Unió szükség esetén a rá eső kötelezettségeket, kereskedelmi könnyítéseket a megszabott határidő előtt, aszimmetrikusan is végrehajthatja, így Ukrajna számára előbb szűnnének meg a kereskedelmi akadályok, mint ahogy az ukrán piacot Kijev kénytelen lenne megnyitni. Brüsszel úgy számol, hogy a szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően az ukrán exportőrök félmilliárd euró értékű vámot spórolhatnának meg, pusztán az agrártermékek után fizetendő importvámok összességében csaknem 400 millió euróval csökkennének.

A közlemény tanúsága szerint Brüsszel már a megállapodás aláírása előtt kedvezményeket tenne Kijevnek, az MTI birtokába jutott nem nyilvános dokumentum szerint viszont ehhez az Európai Parlament április 17-i feloszlatása előtt szavaznia kellene a strasbourgi plenáris ülésnek, és a szakminiszterek tanácsának is sürgősen foglalkoznia kell a kérdéssel.

A bizottság közlése szerint a csomag Ukrajna energiaellátásának diverzifikálását is elősegítené, a tervek szerint Lengyelország és Magyarország után Szlovákiában is meg kívánják teremteni annak lehetőségét, hogy ne csak Keletről Nyugat felé, hanem az ellenkező irányba is lehessen gázt szállítani azokon a vezetékeken, amelyek Ukrajnával kötik össze ezeket az országokat. Emellett az EU az ukrán gázszállító rendszer modernizációját is támogatni kívánja "annak érdekében, hogy az ukrán gáztovábbító-rendszer továbbra is az Európába irányuló gázszállítások kulcsfontosságú tranzitútvonala lehessen".

A bizottság az ukrán állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésének lehetőségét is megemlíti, amennyiben az új ukrán kormány teljesíti ennek feltételeit. Az MTI által látott nem nyilvános előkészítő anyag szerint ezen a területen a tagállamok gyors és látványos lépéseket tehetnek, és támogatni kell Ukrajnát a vízumliberalizációs akcióterv végrehajtásában, amelyet követően fél éven belül eltörölhető a vízumkényszer a schengeni övezetbe három hónapnál rövidebb időre beutazó ukránokkal szemben.

"Ez viszont rövid távon nem fog bekövetkezni, és mindenféleképpen csak annak függvényében lehetséges, hogy az új (ukrán) hatóságok hogyan lépnek fel a korrupció és a diszkrimináció ellen" - áll a belső bizottsági előkészítő anyagban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.