Ukrán válság

Az ENSZ máshogy tudja, mint az oroszok: szó sincs ukrán menekültáradatról

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz szövetségi bevándorlási szolgálat (FISZ) vezetője a hét elején kijelentette: Ukrajnából érkezett menekültek egyre gyakrabban kérnek menedékjogot az orosz hatóságoktól.

2014.03.05 14:41MTI
Forrás: MTI

Az ENSZ cáfolta azokat a hivatalos orosz közléseket, amelyek szerint Ukrajnából menekültáradat indult az Oroszországi Föderációba - jelentette a BBC orosz nyelvű honlapján szerdán.

"Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem tapasztalta a lakosság tömeges mozgását az orosz határ térségében" - közölte Martin Nesicky ENSZ-szóvivő.

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz szövetségi bevándorlási szolgálat (FISZ) vezetője a hét elején kijelentette: Ukrajnából érkezett menekültek egyre gyakrabban kérnek menedékjogot az orosz hatóságoktól. A hivatal adatai szerint két hét leforgása alatt már több mint 140 ezren fordultak a FISZ-hez menedékkérelemmel.

Ugyanezt a számot említette Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) elnöke is, orosz csapatok ukrán területre küldésének szükségességét indokolva. A felsőház március 1-jén tartott rendkívüli ülésén adott felhatalmazást Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy az orosz állampolgárok védelmében fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Jelena Burtyina, a Migráció és Törvény elnevezésű, orosz civil szervezet igazgatóhelyettese ugyancsak kétségbe vonta a 140 ezres számot. Kollégái az ukrán határ közelében fekvő Brjanszk orosz városból nem erősítették meg, hogy Ukrajnából tömegesen menekülnének az emberek Oroszországba - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy ekkora tömeget nem is tudnának elhelyezni Oroszországban. Jelenleg egyetlen teljes üzemben működő menekülttábor létezik Krasznoarmejszkban, a Szamarai területen. Ezenkívül van még egy leromlott állapotú tábor a Tveri területen is, ahol azonban csak 200 embert lehet elhelyezni.

Romodanovszkij azt állította, hogy az Oroszországba érkező ukrajnai menekültek felét nők, öregek és gyerekek teszik ki, akik szavai szerint üldöztetésekről számoltak be, és arról, hogy leszámolással fenyegették meg őket. Kijelentette, hogy nem gazdasági emigrációról van szó, hanem "ég a ház" a szomszédban, humanitárius katasztrófa fenyeget. A hivatal arra utasította területi szerveit, hogy "operatívan vizsgálják meg" a beérkező menekültkérelmeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.