Grúz kikötőt támadtak

Az orosz légierő csapást mért a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre

Az orosz légierő csapást mért a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra - közölte szombaton hajnalban Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára.

2008.08.09 08:30MTI

"Tudomásunk szerint az oroszok civil és gazdasági létesítmények bombázásába fogtak - mondta Lomaja, aki szerint Mihail Szaakasvili grúz elnök hamarosan rendkívüli állapotot vezet be a Kaukázuson túli országban.
 
Vato Lezsava grúz gazdasági miniszter-helyettes arról számolt be, hogy 8-10 orosz vadászbombázó mért csapást Potira. Célpontjaik tartályok és egy hajóépítő-üzem voltak. Poti és Szenaki viszonylag közel van Abháziához, amelynek határa mentén a nyugat-grúziai szakadár tartomány vezetése szerint a grúz hadvezetés jelentős csapaterősítést hajtott végre egy elmúlt huszonnégy óra leforgása alatt. 

Szuhumiban attól tartanak, hogy Abháziát hamarosan grúz provokáció érheti. Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő szombaton hajnalban arról számolt be, hogy a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték grúziai szakaszát is légicsapás érte. Ezen a vezetéken jelentős mennyiségű olaj áramlik a Kaukázusból a Nyugat felé. Utiasvili szerint a Grúziát ért orosz bombázás jelentős károkat okozott, de ezek mértékét majd csak szombaton napkelte után tudják felbecsülni. 

Marat Kulahmetov, a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka az Interfax moszkvai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a dél-oszétiai harci övezetben szolgáló katonái mindaddig a helyükön maradnak, amíg a rájuk bízott feladatokat maradéktalanul nem teljesítik. John Dorrian, az amerikai erők európai parancsokságának szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva hangoztatta: a Grúziában tartózkodó amerikai katonák semmilyen formában sem keveredtek bele a konfliktusba. Egy kétoldalú katonai együttműködési program keretében a kaukázusi országban mintegy száz amerikai kiképzőtiszt tevékenykedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.