Az USA is csatlakozott

Az Európai Unió már dolgozik a tűzszüneten Grúziában

Az Európai Unió bejelentette pénteken, hogy már dolgozik a grúziai tűzszüneten, és felszólította az ellenfeleket az összecsapások azonnali leállítására. Az Egyesült Államok csatakozott a kezdeményezéshez.

2008.08.08 19:45MTI

Az Európai Unió az összes főszereplővel kapcsolatba lépve tűzszüneten dolgozik, hogy megelőzze a konfliktus kiterjedését" - közölte az unió elnökségét adó Franciaország egy brüsszeli közleményben. 

A dokumentumban arra is felszólítják a feleket, hogy haladék nélkül kezdjék újra a tárgyalásokat a válság politikai megoldása érdekében, "tiszteletben tartva Grúzia szuverenitását és területi egységét". További részleteket erről a tűzszüneti kezdeményezésről Brüsszelben nem közöltek, de Washingtonban röviddel később a külügyi szóvivő bejelentett, hogy francia-amerikai közös delegációt küldenek rövidesen a térségbe. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, 

Javier Solana a maga részéről egy sor megbeszélést tartott Szergej Lavrov orosz és Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszterrel - mondta a szóvivője, hozzátéve, hogy az unió kaukázusi különmegbízottja, a svéd Peter Sennby még pénteken Grúziába utazik. Ugyanoda tart Petras Vaitekunas litván külügyminiszter is, hogy a helyszínen tájékozódjék, és az eredményről tájékoztassa uniós partnereit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.