Heves grúz támadás a déloszét főváros ellen

Három orosz harci gép Grúzia területét bombázta

Péntek reggelre hevesebbé vált a déloszét szakadár főváros, Chinvali elleni grúz támadás, a városban és környékén nehézfegyverekkel lövik egymást a szemben álló felek - közölte pénteken a helyi tájékoztatási bizottság. Grúzia szerint orosz gépek hatoltak be az ország légterébe és grúz célpontokat támadtak.

2008.08.08 10:57MTI
Fotó: Newsru

Mamuka Kurasvili grúz tábornok a Rusztavi 2 tévéállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy a grúz csapatok pénteken hadműveletet indítottak "az alkotmányos rend helyreállítására" a szakadár területen. A reggeli adatok szerint Chinvaliban eddig több mint 15 polgári személy vesztette életét. A város központjában több épület lángolt. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban - állította a tájékoztatási bizottság. 

Hozzátette, hogy grúz harci gépek bombáztak egy déloszét falut, valamint egy segélyszállítmányt, amely Chinvaliba indult. A Chinvaliban állomásozó orosz békefenntartók szóvivője azt mondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy három katonájuk megsebesült és főhadiszállásuk megrongálódott a székhely elleni grúz tüzérségi támadásban. Később már azt közölte a békefenntartók parancsnoksága, hogy a grúz erők tűz alatt tartják az orosz békefenntartók laktanyáját, s hogy a közvetlen tüzérségi vagy rakétacsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei vannak. 

Az Interfax szerint a grúz erők betörtek péntek reggel Chinvaliba azt követően, hogy egész éjszaka a szeparatista erőket támadták. A hírügynökség helyszíni tudósítóját idézte, aki szerint heves harcok folynak a város déli részén. Ezt megerősítette Eduard Kokojti déloszét elnök is, de hozzátette, hogy erőik ellenőrzik a várost.

A Dél-Oszétia elleni grúz agresszió válaszlépéseket fog kiváltani Oroszország részéről - közölte pénteken Vlagyimir Putyin. Az orosz kormányfő Pekingben tartózkodik, ahol részt vesz az olimpia megnyitó ünnepségén. Ezzel egy időben Mihail Szaakasvili grúz elnök teljes mozgósítást rendelt ela tartalékosoknál, és azzal vádolta Oroszországot, hogy átfogó hadműveletet folytat Grúzia ellen.
 
Hozzátette, hogy a grúz erők felszabadították a déloszét főváros, Chinvali nagyobb részét. Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője szerint "három orosz Szu-24-es harci gép behatolt a grúz légtérbe pénteken, s egyikük bombákat dobott le Kareli település rendőrőrse közelében". A grúz település a szeparatista Dél-Oszétia területétől nem messze helyezkedik el, a grúz hadműveleti terület közelében.
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Dél-Oszétia elleni erőszak azonnali leállítását kell követelni - jelentette ki pénteken New Yorkban Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete. Együttesen kell megakadályozni az erőszakot, amíg az nem válik sokkal súlyosabbá - mondta. Hozzátette: Oroszország folytatja erőfeszítéseit, hogy a dél-oszétiai helyzetet újra békés mederbe terelje. A BT ezután kifejezte nyugtalanságát a dél-oszétiai helyzet súlyosbodása miatt, de nem sikerült megegyeznie olyan nyilatkozatban, amely az erő alkalmazásáról való lemondásra szólítja fel a feleket. 

Az amerikai Fehér Ház - Pekingből - a harcok azonnali leállítására és a hadviselő felek közti közvetlen párbeszédre hívott fel. Gordon Johndroe szóvivő beszélt erről, aki a pekingi olimpiai megnyitón részt vevő George Bush elnök kíséretében van. Grúzia addig folytatja a hadműveleteit Dél-Oszétiában, amíg nem sikerül tartós békét elérnie - jelentette ki pénteken Tbilisziben Lado Gurgenidze grúz kormányfő. A politikus újságíróknak azt hangoztatta, hogy "amint sikerül elérni a tartós békét, utána párbeszéd és békés tárgyalások útján kell tovább lépni" a rendezésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.