Nőnapra igyekeztek volna

Több tucat női aktivistát toloncoltak ki Egyiptomból

Mintegy negyven külföldi, a Gázai övezetbe tartó aktivistát toloncoltak ki pénteken az egyiptomi hatóságok.

2014.03.07 18:19MTI
freedigitalphotos.net

A nagyrészt Európából és az Egyesült Államokból érkező nők az ország keleti részén elnyúló Sínai-félszigetet és a Gázai övezetet elválasztó rafahi átkelőhelyen keresztül akartak a földközi-tengeri enklávéba jutni.

Céljuk az volt, hogy ott ünnepeljék meg a március 8-i nemzetközi nőnapot, s egyben felhívják a nemzetközi közösség figyelmét a palesztinok lakta területet körülvevő - a Hamasz iszlamista szervezet 2007-es hatalomra jutása óta gyakorlatilag folyamatos - izraeli blokádra.

A rafahi átkelőhely az egyetlen megközelítési pont, amely nem az izraeli határőrség ellenőrzése alatt áll. Az ügy kapcsán kiadott csütörtöki kormánynyilatkozat szerint a döntést a hatóságok a Sínai-félszigeten uralkodó válságos biztonsági helyzet miatt hozták.

Az utóbbi napokban több hasonló kormányzati lépés történt Egyiptomban. A hatóságok csupán az elmúlt huszonnégy órában - a pénteki esetet is ideszámítva - hatvanöt aktivistát utasítottak ki az országból.

Szerdán nagy port kavart az 1976-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Mairead Maguire ír békeaktivista kitoloncolása az országból. Maguire 2010-ben a gázai blokád áttörését megkísérlő flottilla egyik hajójának fedélzetén tartózkodott.

Egy másik neves amerikai békeaktivista, Medea Benjamin pénteken úgy nyilatkozott, hogy a rendvédelmi erők indokolatlan brutalitással léptek fel ellene, s őrizetbe vétele alatt komoly vállsérülést szenvedett. A héten Egyiptomba érkezett aktivisták közül mintegy harmincnak azért sikerült bejutni az országba, s ők a hírek szerint megpróbálnak beutazni Gázába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.