Területi igények

Aggasztó a a kínai katonai büdzsé növelése

Kína szerdán jelentette be, hogy 12,2 százalékkal, 132 milliárd dollárra emeli katonai költségvetését.

2014.03.05 22:55MTI

Kína szerdán jelentette be, hogy 12,2 százalékkal, 132 milliárd dollárra emeli katonai költségvetését. Noha washingtoni megítélés szerint a kínai hivatalos adatok elmaradnak a tényleges katonai ráfordításoktól, azok meg sem közelítik a Pentagon 600 milliárd dolláros tavalyi milliárd dolláros költségvetését.

Samuel Locklear tengernagy a szenátus katonai bizottsága előtt kijelentette, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokban lassú, de folyamatos növekedés tapasztalható. Hozzátette: az Egyesült Államok azt várja el Kínától, hogy "pozitívan járuljon hozzá" a regionális biztonsághoz. Az amerikai erők csendes-óceáni parancsnoka szerint Kína közelmúltban tett lépései ezzel kapcsolatban kérdéseket vetnek fel.

Mint mondta, csalódottságot kelt Pekingnek Washington térségbeli szövetségeseivel kapcsolatos magatartása. Locklear "kétértelműnek" nevezte Kína dél-kínai-tengeri területi igényeit és kifogásolta, hogy Peking saját légvédelmi azonosító övezetének nyilvánította a Kelet-kínai-tenger egy vitatott hovatartozású (japánul Szenkaku, kínaiul Tiaojü néven emlegetett) szigetcsoportot is magában foglaló részét.

"Az, hogy a (kínai) hadsereg erősödni fog, úgy gondolom, hogy adott... A kérdés az, hogy az átlátható-e, mire fogják felhasználni és, hogy az együttműködik-e a szélesebb biztonsági környezetben a szomszédjaival" - fogalmazott az admirális.

Locklear elismerte, hogy hogy nehézséget okoz a kellő amerikai haditengerészeti jelenlét fenntartása az ázsiai és csendes-óceáni térségben, ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy Kína még sokáig nem jelent majd fenyegetést az amerikai globális katonai fölényre. A tengernagyot az nyugtalanítja a leginkább, hogy a kínai új katonai kapacitások a jelek szerint meg kívánják hiúsítani Amerikának azon képességét, hogy a térségben meg tudja védeni szövetségeseit.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok nagyobb átláthatóságot sürget Kínától, valamint azt, hogy katonai képességeit az ázsiai és csendes-óceáni térség békéjének és stabilitásának biztosítására használja fel.

Locklear, miként Chuck Hagel védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, a jövő évi katonai költségvetés ügyében jelent meg szerdán a szenátusi bizottság előtt. Az amerikai kormány egy kisebb és hatékonyabb haderő kialakítására törekszik, miközben a honatyák aggályai szerint a Kína és a szomszédos államok közötti feszöltség, valamint a Krím félszigeten végrehajtott orosz intervenció bizonytalanságot eredményez Ázsiában, illetve Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.