Atomfegyver előállítására alkalmas

Kína aggódik Japán plutóniumkészlete miatt

Kína aggódik amiatt, hogy Japán rendelkezik atomfegyver előállítására alkalmas minőségű plutóniummal, s hétfőn felszólította a szigetország vezetését, hogy "küldje vissza a feladónak", vagyis az Egyesült Államoknak a 300 kilogramm nukleáris anyagot.

2014.02.17 17:58MTI

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a helyzet hatással van a nukleáris biztonságra, veszélyezteti a fegyverzetkorlátozás elveit, és ellentétes a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabályaival, amelyek a nukleáris anyagok keresletének és kínálatának egyensúlyát írják elő az egyes országoknak.

Az Egyesült Államok a hidegháború időszakában, az 1960-as években részben a britek által előállított, atomfegyver előállítására alkalmas plutóniumot ajánlott fel "kutatási célra" Japánnak 331 kilogramm mennyiségben - írta a Kyodo japán hírügynökség még január végén. A magas koncentráltságú plutónium, amely Japán atomenergia-ügynökségének felügyelete alatt van, körülbelül 45-50 atomtöltet előállítására alkalmas. A szigetország rendelkezik további 44 tonna olyan plutóniummal, amely atomreaktorok működtetéséhez használható.

Az Egyesült Államok 2010, vagyis az első, Washingtonban rendezett nukleáris biztonsági csúcstalálkozó óta kéri vissza az anyagot, s várhatóan az idei (harmadik) csúcson, márciusban Hollandiában egyeznek meg erről.

Japán hosszú ideje vonakodik visszaadni az anyagot, amivel aggodalmat keltett nemzetközi szinten - jegyezte meg a kínai szóvivő, hozzátéve, hogy Kína mélységesen aggódik a helyzet miatt, és magyarázatra számít. Japán az atomsorompó egyezmény aláírója, s ezért Peking arra sürgeti szomszédját, hogy mielőbb szolgáltassa vissza a szóban forgó anyagokat.

Peking és Tokió viszonya immár több mint egy éve folyamatosan elhidegül, s a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok mára a kelet-kínai-tengeri területi vitájuk és a nacionalista japán kormányzati vezetés különböző, a szomszédait, elsősorban Kínát és Dél-Koreát irritáló lépései miatt a mélypontra jutottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.