12,2 százalékkal emelkedik

Japánt aggasztja a kínai védelmi költségvetési keret növelése

Japánt aggasztja, hogy Kína idén 12,2 százalékkal akarja növelni védelmi költségvetési keretét a tavalyihoz képest.

2014.03.05 09:40MTI
freedigitalphotos.net

"A kínai védelmi politika és a katonai képességek átláthatósága, vagyis inkább átláthatatlansága aggodalomra ad okot a nemzetközi közösségben, azon belül Japánban" - mondta Szuga Josihide, a tokiói kormány főtitkára.

Kína idén 808,2 milliárd jüanra (mintegy 132 milliárd dollár, illetve 30 ezer milliárd forint) akarja növelni védelmi kiadásait - derült ki az Országos Népi Gyűlés szerdán kezdődött idei ülésszakán kiadott költségvetési jelentésből.

Tavaly a hivatalos adatok szerint 720,197 milliárd jüant költöttek védelmi célokra, 10,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. "A japán kormány tudomásul veszi ezt a növelést, és továbbra is figyelemmel kíséri a kínai katonai kiadással kapcsolatos fejleményeket" - tette hozzá a kormányfőtitkár.

Nyugati szakértők meg vannak győződve arról, hogy Peking valódi katonai kiadásai sokkal nagyobbak annál, mint amit bejelent. Az amerikai védelmi minisztérium becslése szerint Kína már 2012-ben 135 és 215 milliárd dollár (30,6-48,8 ezer milliárd forint) közötti összeget költött védelme fejlesztésére.

"A többi érintett országgal együtt továbbra is követeljük Kínától, hogy tegye átláthatóbbá védelmi politikáját" - közölte Szuga, megismételve a japán kormány kijelentését, miszerint az országnak nincs semmilyen "militarista" szándéka Kínával szemben, amint ezt Peking rendszeresen állítja, ellenkezőleg, Japán a II. világháború vége óta "a szabadság, a béke és a demokrácia útján halad".

Japán és Kína viszonya 2012 szeptembere óta mérgesedett el jelentősen különböző területi viták és történelmi nézeteltérések miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.