A föld alatt

Sugárveszélynek voltak kitéve munkások egy új-mexikói atomtemetőben

Sugárveszélynek volt kitéve 13 munkás egy új-mexikói föld alatti atomtemetőben a szerdán nyilvánosságra hozott első vizsgálati eredmények szerint.

2014.02.27 08:00MTI
freedigitalphotos.net

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton az amerikai szövetségi állam délkeleti részén lévő atomtemetőben, ahol a hadiipari kutatások és az atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékot tárolják.

A 800 méter mélyen lévő létesítmény levegőjében a megengedettnél nagyobb radioaktivitást mértek, s utána megvizsgálták az alkalmazottakat. Az energiaügyi minisztérium és a létesítményt üzemeltető cég szerdán kiadott egy közös sajtóközleményt, miszerint az első vizsgálat alapján 13 munkást sugárzás érte, de hogy pontosan mekkora, azt csak további vizsgálatokkal tudják megállapítani.

A Carlsbad városhoz közeli létesítmény megnyitása, 1999 óta most először történt ilyen baleset - mondta az atomtemető szóvivője. Egyelőre nem tudják, hogy a sugárzó részecskék koncentrációja miért haladja meg a veszélyes szintet. Az üzemeltető állítása szerint szennyezett levegő nem szabadult ki a föld alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.