Wonderland at north

Észak-Korea kikéri magának a kínzások vádját

Határozottan elutasította, hazugságnak és koholmánynak nevezte az észak-koreai külügyminisztérium az ország emberi jogi helyzetéről szóló ENSZ-jelentést, amely szerint a phenjani vezetés kínzásokat, éheztetéseket és kivégzéseket rendelt el a távol-keleti országban.

2014.02.22 11:45MTI

A tárca úgy fogalmazott közleményében, hogy az ENSZ-jelentés nem felel meg a valóságnak, és az Észak-Koreával ellenséges erők, illetve az országból elmenekült bűnözők hazugságaira és koholmányaira épül.

Az ázsiai ország emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság által hétfőn Genfben kiadott jelentés szerint Észak-Korea vezetése módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket rendelt el az országban, és a politikai foglyok kivégzése az utóbbi öt évtizedben elérhette a népirtás szintjét. Michael Kirby, a testület elnöke elmondta: az elkövetett bűnök a második világháború alatt a nácik által elkövetett gaztettekre emlékeztetnek.

A bizottság felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy terjessze az ügyet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, hogy felelősségre vonja a bűnösöket. A bizottság levélben tájékoztatta minderről Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, akit arra figyelmeztetett, hogy "valószínűleg ő maga is" felelősségre vonható.

A testület 2013 márciusában kezdte meg munkáját az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának égisze alatt, s a beszámoló észak-koreai menekültek - többek között politikai fogolytáborok korábbi őreinek - tanúvallomásán alapul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.