Befejeződik a továbbfejlesztés

Áprilistól akár 50 méter hosszú rakétát is útnak indíthat Észak-Korea

Egy amerikai kutatóintézet jelentése szerint áprilisra befejeződhet Észak-Korea fő rakétaindító-állomásának továbbfejlesztése, amely után akár 50 méter hosszú rakétát is útnak indíthat az ázsiai ország.

2014.02.06 20:55MTI

A washingtoni Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kutatócsoportja, a SAIS szakértői a legfrissebb műholdfelvételek alapján állítják ezt. A képek tanúsága szerint Észak-Korea szohei rakétakísérleti telepén olyan munkák folynak, amelyek lehetővé teszik majd új, hosszabb rakéták felbocsátását is.

Phenjan a kutatók szerint egyelőre nem rendelkezik ilyen méretű rakétával, de 2012 decemberében harminc méteres Unha-3 típusú rakétát már kilőtt, az juttatta űrbe az első észak-koreai műholdat.

A rakétaindítást a világ számos országa aggasztónak elítélte arra gyanakodván, hogy a műholdfelbocsátási kísérlet valójában hadászati ballisztikus rakéta tesztelését álcázta.

Az amerikai kutatók jelentése szerint január végén még nem voltak láthatók előkészületek kilövésre, amelyek a felbocsátás előtt hat hetet vesznek igénybe. Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint a tavaly felbocsátott Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja, tehát képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját.

Egyes elemzők szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a rakétaindításokkal és a további rakétakísérletekkel saját hatalmát akarja megerősíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.