Kifizették

Távozhat Panamából a titokban fegyvereket szállító észak-koreai hajó

A bírság összege közel 700 ezer dollár volt, s azért szabták ki, mert a be nem jelentett szállítmány veszélyhelyzetet okozhatott volna a rendkívüli fontosságú vízi úton.

2014.02.09 23:30MTI
Forrás: MTI

Kifizette a bírságot, és távozhat Panamából az az észak-koreai teherhajó, amelyen tavaly júliusban elrejtett fegyvereket találtak, ezért feltartóztatták.

A bírság összege közel 700 ezer dollár volt, s azért szabták ki, mert a be nem jelentett szállítmány veszélyhelyzetet okozhatott volna a rendkívüli fontosságú vízi úton. A hajó legénységének 32 tagját a múlt héten már szabadon engedték, de a kapitánynak és két vezető munkatársának bíróság elé kell állnia fegyvercsempészés miatt.

A hajón Kubából származó, régi típusú, szovjet gyártmányú fegyverek voltak, köztük két MiG-21-es harci repülőgép, 15 hajtómű ugyanehhez a típushoz és kilenc légvédelmi rakéta. A 240 tonnányi titkos rakomány 10 ezer tonna, zsákokba csomagolt cukor alá rejtették. A panamai hatóságok kábítószer-csempészés gyanújával kutatták át a rakteret.

A havannai kormány elismerte, hogy Kubából származnak a fegyverek, de azt állította, hogy korszerűsítésre küldte Észak-Koreába, azaz nem szegte meg az ENSZ embargóját. Az ügyben a Biztonsági Tanács még nem hozott döntést, noha egy előzetes szakértői jelentés szerint "kétségtelen" a szankciók megszegése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.