Dél-koreai miniszter

Észak-Korea kész a negyedik kísérleti atomrobbantásra?

"Az ilyen kísérleteket az észak-koreai vezetés döntésére hajtják végre. Az előkészületeket a phungeri támaszponton végezték el, ahol egy éve földalatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre".

2014.02.10 09:53MTI
Forrás: MTI

Észak-Korea felkészült negyedik kísérleti atomrobbantására - közölte a dél-koreai védelmi miniszter a szöuli parlamentben hétfőn.

"Az ilyen kísérleteket az észak-koreai vezetés döntésére hajtják végre. Az előkészületeket a phungeri támaszponton végezték el, ahol egy éve földalatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre" - mondta Kim Kvan Dzsin. Hozzátette: Észak-Korea megkezdte egy KN-08 típusú nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta indításának az előkészületeit is.

A dél-koreai hírszerzés szerint tavaly októberben Phenjan az ország észak-nyugati részén fekvő Tungcsang-ri támaszponton több kísérletet is végzett rakétahajtóművekkel, és 2013 májusától korszerűsítette a létesítményt is.

A North 38, a Johns Hopkins Egyetem Korea Intézete által működtetett szakosított honlap műholdfelvételekre hivatkozva a múlt hónapban közölte, hogy december végén-január elején KN-08 típusú rakéták hajtóművével végeztek kísérletet.

Észak-Korea legutóbb 2013. február 12-én hajtott végre kísérleti atomrobbantást. A lépést követően március 7-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el a kommunista rendszer ellen. A világszervezet büntetőintézkedéseinek célja az volt, hogy tovább nehezítsék az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését.

Észak-Korea előzőleg 2006-ban, illetve 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.