Feszült helyzet a dél-amerikai országban

Oldódik a hidegháborús hangulat az USA és Venezuela között

Párbeszédet kezdeményezett a venezuelai elnök az Egyesült Államokkal pénteken, és azt is felvetette, hogy a két ország nyissa meg újra a fővárosokban létesített nagykövetségeit.

2014.02.22 10:05MTI

Nicolás Maduro nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, és ezen kitért a kétoldalú kapcsolatokra is. Az amúgy is feszült viszony tovább éleződött a héten, mert a venezuelai kormányzat kiutasított három amerikai diplomatát, és azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja a CNN hírtelevízió venezuelai működési engedélyét.

"Párbeszédre szólítok fel Önnel, Obama elnök úr, kulturált párbeszédre - fogalmazott a sajtótájékoztatón Maduro. - Javaslom azt is, hogy ismét nevezzünk ki nagyköveteket" - tette hozzá.

A két országnak 2008 óta nincs nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolata. Tavaly ugyan kísérletet tettek a kapcsolat helyreállítására, de a tervet keresztülhúzta az, hogy Venezuela kémkedés vádjával amerikai diplomatákat utasított ki az országból.

Maduro csütörtökön még azt állította, hogy "az Egyesült Államok által pénzelt fasiszták" meg akarják megdönteni hatalmát, és Washingtonnak szerepe van a Venezuelában zajló kormánytüntetések megszervezésében is. A hét elején továbbá kiutasítottak a dél-amerikai országból három amerikai konzulátusi alkalmazottat.

Az Egyesült Államok következetesen tagadja, hogy bele kívánna avatkozni Venezuela ügyeibe. Washington bírálta ugyanakkor Madurót a tüntetőkkel szembeni karhatalmi fellépés miatt.

A CNN-nel kapcsolatban Maduro csütörtökön úgy vélte, hogy az amerikai hírtelevízió híradásaival "háborús propagandát" folytat. A csatorna képviselőjének ugyanakkor nem tiltották meg, hogy részt vegyen a pénteki caracasi sajtótájékoztatón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.