Legalább két ember meghalt

Véres kormányellenes tüntetések Venezuelában

Legkevesebb két ember vesztette életét szerda este Caracasban a venezuelai kormány elleni tiltakozó megmozdulások során.

2014.02.13 07:13MTI
BBC

Hírügynökségi jelentések szerint összecsapásokra került sor az ellenzéki tüntetők, valamint a kivezényelt biztonsági erők, továbbá a kormányt támogató fegyveresek között. Az egyik halott egy 24 éves tüntető volt, életét vesztette továbbá egy 40 éves férfi, akit állítólag a tüntetők lőttek agyon.

A fővároson, Caracason kívül kormányellenes megmozdulások voltak szerdán több más venezuelai városban is. Hivatalos közlés szerint szerte az országban több mint húszan megsebesültek.

A Nicolás Maduro elnök vezette baloldali kormány ellen több hete tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyekben a diákok járnak az élen. A hatóságok az elmúlt napokban számos tüntetőt őrizetbe vettek.

A kormány az ellenzéket vádolja azzal, hogy a tüntetésekkel káoszt akar kelteni az országban.

Az államfő - aki elődje, Hugo Chávez halála után, tíz hónappal ezelőtt került hatalomra - hadat üzent a kormánya ellen tiltakozóknak. Egy keddi beszédben azt hangoztatta, hogy "az alkotmány legszigorúbb erejével kíván fellépni a puccsisták, az országot destabilizálók és az erőszakos csoportok ellen".

A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező Venezuelában egyre jelentősebb társadalmi elégedetlenséghez vezet az elszaladó infláció, illetve az, hogy számos alapvető termékből hiány van az országban.

Az ellenzék a számos ár-, nyereség- és valutakorlátozást bevezető baloldali populista elnök elhibázott gazdaságpolitikáját okolja a romló gazdasági helyzetért. Maduro szerint viszont a "népet sanyargató vállalatok" és egyéb külső erők gazdasági háborút folytatnak Venezuela ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.