Latin-amerikai brutalitás

A "legbarbárabb kínzások" Venezuelában

Caracasban és több más városban is ezrek vonultak fel és követelték őrizetbe vett társaik szabadon engedését.

2014.02.15 10:05MTI

Estére zavargásokba és összecsapásokba torkollott a fiatalok demonstrációja, miközben Nicolás Maduro elnök televíziós beszédében arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem tűri el a továbbiakban a közlekedés akadályozását az utakon.

A transzparensekkel, nemzeti lobogókkal és hangosbemondókkal felszerelkezett fiatalok a főváros keleti részén, az Altamira téren gyűltek össze, majd az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) képviselete elé vonultak és átadták a követeléseiket tartalmazó levelet.

A fiatalok azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a békés tüntetésekhez való jogukat, engedjék szabadon társaikat, töröljék a folyamatban lévő bírósági ügyeket és hagyjanak fel a megtorló akciókkal a hatóságok. Azt állítják, hogy a "legbarbárabb kínzásoknak" vetettek alá őrizetbe vett embereket, s ezért követelik a kínzások elrendelőinek és végrehajtóinak felelősségre vonását. Emellett bizottságot akarnak létrehozni, hogy kivizsgálják, mi is történt valójában a szerdán tartott, összecsapásokba torkolló tüntetéseken.

A békés tüntetés után estére még mintegy ötszáz diák akadályozta a közlekedést a fővárosban, ezért rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúkkal próbálták szétoszlatni őket. Válaszul köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a fiatalok. Az összecsapásokban többen megsérültek, autók, üzletek és magánházak rongálódtak meg.

A dél-amerikai ország több városában tüntettek szerdán is egyetemisták és ellenzéki aktivisták ezrei, hogy tiltakozzanak az élet megdrágulása, az áruhiány és a közbiztonság hiánya miatt. Maduro tíz hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta a legjelentősebb megmozdulást tartották a fővárosban, Caracasban, ahol azonban összecsapásba torkollott a tiltakozás. Három ember vesztette életét az ellenzéki tüntetők, valamint a biztonsági erők és a Hugo Chávez néhai elnök által kialakított baloldali rendszert védelmező csoportok tagjai közötti összetűzésben.

Az ügyészség közölte pénteken, hogy 99 személyt vettek őrizetbe a történtek miatt. Közülük 25-öt elengedtek, 74-et pedig még pénteken bíróság elé állítanak. A kormány szombatra tüntetésre hívta a rendszer híveit, és ismét azzal vádolta a nemzetközi sajtót, hogy a tényeket kiforgatva "támadást intézett" Venezuela ellen.

Több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ és az AÁSZ az erőszak felelőseinek bíróság elé állítását követelte, míg például az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy éppen Panama nyugtalanságának adott hangot a történtek miatt. Caracas hagyományos térségi szövetségesei - Kuba, Ecuador, Argentína, Bolívia és Nicaragua - viszont támogatásukról biztosították Maduro elnököt és kormányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.