Ígéretéhez híven

Feladta magát Venezuelában a körözött ellenzéki vezető

Ígéretéhez híven feladta magát a keddi kormányellenes tömegtüntetés alatt Venezuelában az ellenzék egyik vezetője, Leopoldo López, aki ellen letartóztatási parancs volt érvényben, mert a hatóságok azzal vádolják, hogy felelős a korábbi tiltakozó akciók során bekövetkezett egyes halálesetekért.

2014.02.19 07:42MTI

Mielőtt a rendőrség őrizetbe vette volna, López a tüntetők előtt beszélve megismételte, hogy a börtönből is kész védelmezni alkotmányos jogát a vezetés elleni békés tiltakozásra.

A korrupció és elhibázott gazdaságpolitika elleni tüntető több mint 10 ezer ember nagy része kedden fehérben vonult fel Caracasban, hogy egyértelművé tegye az akció békés jellegét.

A rendőrség mindazonáltal megakadályozta, hogy a tüntetők - eredeti terveiknek megfelelően - a város központjába vonuljanak. Beszéde után Lópezt a rendőrség letartóztatta, és egy páncélozott autóval elszállították.

A politikust erőszakra uszítás mellett emberöléssel és közvagyon megrongálásával is vádolják. Lópezék szerint viszont az erőszakért a kormányszervek a felelősek.

Nicolás Maduro elnök fasiszta összeesküvésnek minősítette a politikája ellen indított tiltakozó mozgalmat. Az államfő hívei kedden ellentüntetést szerveztek, amelyen az elnök azt hangoztatta, hogy az országban mindenki élvezi a szabadságjogokat, ugyanakkor senkinek nincs joga arra, hogy utcai erőszaknak tegye ki a békés családokat.

Az infláció elszabadulása, az alapvető élelmiszerek hiánya, a burjánzó bűnözés és más okok miatt a múlt hét óta folynak kormányellenes tüntetések Venezuelában. Az utcai akciók hatásának megítélésében azonban az ellenzék is megosztott.

Az ellenzék vezető alakja, Henrique Capriles szerint például még nem érettek meg a feltételek ahhoz, hogy elérjék az elnök és kormánya távozását a hatalomból. A rendőrség korábban több ízben könnygázzal, gumilövedékekkel és más eszközökkel lépett fel a tüntetők ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.