Antik szobor segíthet rajtuk

A titokzatos levágott ujjú "gázai Apollón" oldhatja meg a hét szűk esztendőt

Kutatók szerint nagyon ritka, hogy olyan antik görög szobrot találjanak, amely nem márványból vagy kőből, hanem fémből van.

2014.02.17 13:43MTI
Hova jutnak az istenek...?

A Gázai övezetet uraló Hamász reméli, hogy egy nemrég fellelt, rejtélyes eredetű ritka antik szobor segíthet megtörni a radikális palesztin szervezetet hét éve sújtó nemzetközi embargót. A gázai turisztikai és régészet minisztérium egy magas rangú illetékese, Mohamed Khellah kijelentette vasárnap a Hszinhua kínai hírügynökségnek, hogy a szobor ügyében nyitva állnak az együttműködés előtt bármely kormánnyal, és remélik, hogy valamely európai országgal sikerül nyélbe ütni megállapodást a több mint 2000 éves görög istenszobor restaurálásáról és bemutatásáról.

A Hamász 2006-ban megnyerte a gázai választásokat, 2007-ben pedig teljesen saját ellenőrzése alá vonta a palesztin területet, kiebrudalva Gázából más, mérsékeltebb politikai erőket. Mivel gázai területről időről időre rakétákat lőnek ki Izraelre, a zsidó állam részleges blokád alatt tartja a Hamász egyeduralma alatt álló övezetet.

A feltételezhetően Apollón görög istenséget ábrázoló becses szobrot a Hamász ellenőrizte hatóságok rögtön a megtalálása után lefoglalták, és jelenleg egy titkos helyen őrzik valahol a belügyminisztériumban.

Reem Ketana, a régészeti ügyek és régiségek palesztin szakértője borúlátó, szerinte semmi esély arra, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a remekművet mindaddig, amíg tart a palesztin belviszály. Szerinte a két palesztin kormánynak - a gázainak és a ciszjordániainak - közösen kellene cselekednie az ügyben, és megengedni, hogy az embernagyságú istenszobrot egy UNESCO-fennhatóság alatt álló "nemzetközi múzeumban" tegyék közszemlére.

A féltonnás bronzszobrot egy 26 éves palesztin halász találta tavaly augusztusban a tengerparton, állítása szerint 100 méterre a parttól, a víz alatt, félig a homokba süllyedve. Egy szamár vontatta kordén családtagjaival hazavonszolta, ahol ő és tudtán kívül egy rokona levágta a szobor egy-egy ujját, megmutatandó egy ékszerésznek, hogy nem aranyból van-e a lelet. (Az egyik ujjat már be is olvasztották.)

A "gázai Apollón" rövid időre felkerült egy internetes árverési portálra is, ahol valós értékének töredékéért, 500 ezer dollárért kínálták eladásra, de egy esetleges külföldi vevőnek aligha sikerült volna kivinnie a blokád alatt álló országból.

Végül a palesztin illetékesek is felfigyeltek az áruba bocsátott régészeti leletre, és azonnal elkoboztatták a rendőrséggel. Régészek mindeddig nem is láthatták saját szemükkel az ókori szobrot, csak néhány homályos fénykép alapján tanulmányozhatták. Szakértők szerint a szobor túlságosan mentes a lerakódásoktól ahhoz, hogy a tengerből származzon; szerintük a hatóságok tudatosan ködösítenek a fellelés helyéről, hogy elejét vegyék a tulajdonjogi vitáknak.

A fotók alapján a kutatók úgy vélik, hogy Apollón pompás bronzszobra valamikor a Krisztus előtti 5. és 1. század között keletkezett, vagyis biztosan több mint 2000 éves. Egyik szemgolyójában szemlátomást kék kőből van az írisz, a másik szemgolyója üres.

Kutatók szerint nagyon ritka, hogy olyan antik görög szobrot találjanak, amely nem márványból vagy kőből, hanem fémből van.

Az ultrakonzervatív Hamász mozgalomhoz tartozó gázai illetékesek elismerték, hogy még ha ki is állítják valaha Gázában az antik férfiszobrot, problémát jelent annak meztelensége, ágyékát fügefalevéllel kell majd eltakarni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.