Saját kérésére

Távozott az NSA-alkalmazott, aki átadta Snowdennek a kódját

Saját kérésére távozott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) az az alkalmazott, aki hónapokkal ezelőtt beismerte a szövetségi nyomozó hatóságoknak, hogy megadta titkos számítógépes hozzáférési kódját Edward Snowdennek, az NSA informatikusának, aki így illetéktelenül juthatott hozzá hatalmas mennyiségű titkos adathoz, és továbbította információit a sajtónak.

2014.02.14 13:38MTI

Az AP azt írja pénteken, hogy Ethan L. Bauman, az NSA egyik igazgatója hétfőn tájékoztatta az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságát arról, hogy az NSA civil alkalmazottja, akinek a neve nem ismert, a múlt hónapban távozott a szervezettől, miután a hatóságok megvonták tőle az ügynökség titkos adataihoz való hozzáférés jogát.

A szóban forgó személy még tavaly júniusban tájékoztatta az FBI nyomozóit arról, hogy gyanútlanul engedélyezte Snowdennek a titkos digitális hozzáférési kódjának használatát, és így ő olyan titkos adatokat szerezhetett meg, amelyekhez nem volt hozzáférése.

Bauman szerint az NSA egyik katonai alkalmazottjától, illetve szerződése dolgozójától is megvonta a hozzáférés jogát a rendszerhez.

A jelentésből nem derül ki, hogy mekkora adathalmazhoz juthatott hozzá Edward Snowden.

Washingtoni források két-három hónapja szelőztették meg, hogy Snowden kollégái számítógépes jelszavát felhasználva jutott hozzá illetéktelenül azokhoz titkos információkhoz, amelyeket kiszivárogtatott a médiának.

Akkoriban azt írta a Reuters, hogy az Egyesült Államok titkos adatgyűjtési programja körüli nemzetközi botrányt kirobbantó Snowden az NSA hawaii regionális központjában dolgozó mintegy 20-25 kollégáját győzte meg arról, hogy adják meg neki felhasználói nevüket és jelszavukat, mert rendszergazdaként szüksége van a kódokra munkája elvégzéséhez.

Edward Snowden a múlt hónapban részt vett egy internetes kérdez-felelek fórumon, és akkor azt állította, hogy soha senkinek nem lopta el a jelszavát, és nem csapta be egyik kollégáját sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.